Škola
Alo!/Masanori Jošida
Škola

Alo!/Masanori Jošida

Škola, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Antisrpska histerija u crnogorskom društvu, nažalost, nije zaobišla ni osnovne škole. Dokaz su dešavanja u Osnovnoj školi „Dragiša Ivanović“ u Podgorici, gde su učenici srpske nacionalnosti bili izloženi verbalnim, ali i fizičkim napadima.

Glavni akter ovog skandaloznog dešavanja je učenica osmog razreda K.P. koja je prvo pevala ustašku pesmu „Čavoglave“ ispred zbornice i to u prisustvu dežurnog nastavnika M.B.

Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste da tim povodom nije reagovao niko od nastavnog kadra.

Saobraćajka, Strahinjića Bana, policija, udes

Alo!/Masanori Josida

 

To kao da je dalo „vetar u leđa“ K.P. koja je narednog dana donela nož u školu i u učionici ga stavila pod grlo učenici J.P. Nastavnica je odmah prekinula čas i pozvala razrednu S.B. ali nije bilo efekta.

Narednog dana nastavlja se skandalozno ponašanje učenice K.P. koja je, u učionici, napala učenike J.P., B.I, P.Š. i J.J. koje je udarala pesnicama i nogama.

Milo Đukanović

EPA/Boris Pejović

 

To već nije moglo da prođe bez odgovora, pa su sutradan u školu došli roditelji napadnutih učenika. Međutim, umesto da se situacija smiri, dolazi do konflikta sa roditeljima K.P., a nemile scene ponovo su se dešavale unutar škole pred očima brojnih učenika.

Saobraćajka, Strahinjića Bana, policija, udes

Alo!/Masanori Josida

 

Sve ovo nije bilo dovoljno da učenica K.P. prestane sa provokacijama i napadima, već je usledio atak na učenika D.Đ. kome je zapretila: „Videćeš ti, Srbine, šta te čeka“.

Nakon što je reagovala majka učenika D.Đ. i poručila učenici K.P. da joj tako nešto ne pada na pamet, jer će joj biti uzvraćeno. Situacija se nakratko smirila, da bi potom usledila nova provokacija.

Naime, učenica K.P. u školu donosi improvizovane letke, rukom pisane, koje je delila po razredu, a na kojima piše: „Marš, Srbi, napolje. CG upravljaju Hrvati“.

Pročitajte još:

 

Takođe, i na dodeli svjedočanstava K.P. je nastavila „po starom“, pa je u učionici unela hrvatsku zastavu, a učenicima D.Đ. i J.P. kazala: „Pose… vam se na Vidovdan“. Ona je, tom prilikom, pored šahovnice, u školu unela i alkohol.

Majka učenika D.Đ. kazala je novinaru IN4S da je ovakvo ponašanje više nego nedopustivo i za svaku osudu.

– Smatram da je stvar otišla predaleko, a posebno što se dešava u Osnovnoj školi. Konflikti iz društva se prenose na škole, a posebno su ugrožena deca srpske nacionalnosti. Nedopustivo je pasivno ponašanje uprave škole i nastavnog kadra. Zadnji je čas da reaguju nadležne inspekcije i resorna ministarstva, dok posledice ne budu još veće, kazala je majka učenika.

Darko Šarić

E stock