Urgentni centar, bolnica
Alo!/ Dejan Briza
Urgentni centar, bolnica

Alo!/ Dejan Briza

Urgentni centar, bolnica, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Nalazi obdukcije mladića (19) s ostrva Zlarina pokazali su da je mladić umro od zastoja rada srca i pluća. Lekari su ga reanimirali više od sat vremena, ali bez uspeha.

Međutim, detaljnija analiza pokazaće kako je i zašto mladić umro, piše Dnevnik.hr.

Pročitajte još:

Sanja Jakelić, direktor bolnice, rekla je kako bolnica i dalje radi na slučaju:

- Dogodila se tragedija, u toku je istraga svih postupaka, ali ne mogu vam ništa reći dok ne saznamo uzrok smrti, a to će biti poznato nakon što stigne kompletni obdukcioni nalaz. Naravno, prvo ćemo obavestiti porodicu, što je i naša zakonska dužnost - rekla je. - Treba utvrditi je li bilo propusta u postupanju lekara šibenske bolnice, s obzirom na to da je mladić preminuo nakon rutinske operacije krajnika.

Ipak, iz nezvaničnih izvora saznala se hronologija tragedije.

Mladića su prošle nedelje poslali u šibensku bolnicu na operaciju krajnika. Navodno je od detinjstva imao problema sa streptokok bakterijom i vrlo čestim alergijama. Pre operacije prošao je sve preglede, uključujući vađenje krvi i pregled anesteziologa.

Samu operaciju izveli su u opštoj anesteziji i trajala je između 15 i 20 minuta, a mladića su nakon operacije probudili, skladno praksi u tim slučajevima.

Pet meseci nakon smrti majke, Miloševićeva deca povukla potez koji je zaprepastio Srbiju!

AUTOR: Tanjug/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 10.09.2019. 18:43 Blanušu Miloševići terete i da je neovlašćeno objavio knjigu "Čuvao sam Milološvića", koja govori o pritvorskim danima bivšeg predsednika SRJ pred njegovo izručenje Hagu.

Prema informacijama, operacija je prošla bez vidljivih problema. Još 45 minuta nakon operacije mladića su zadržali u prostoriji u kojoj ga je nadgledalo medicinsko osoblje. S priključenom infuzijom u jednom je trenutku navodno i ustao, pa su ga odveli u sobu na odeljenju, gde su ga posetili i članovi njegove porodice. Nakon njihovog odlaska mladić je zaspao, a nakon nekog vremena mu je pozlilo.

Odmah su stigli lekari i sestre, pokušali su sve što su mogli, reanimirali ga više od sat vremena, ali nažalost neuspešno.

Mladić je pod nadzorom bio i u sali gde je operisan, iako je trebalo da bude u “sobi za oporavak”. Takve sobe trebalo bi da imaju sve bolnice, a u njima mora biti sva potrebna apratura za održavanje pacijenta na životu, kao i monitoring sa zvučnom signalizacijom za praćenje pacijenta. Dakle, u njoj bi trebalo da bude pulsni oksimetar, EKG uređaj, merač pritiska, merač kiseonika i po mogućnosti uređaj za ventilaciju, ako dođe do zastoja disanja. U takvim okolnostima treba da se pacijent budi iz anestezije dok se pomno prati njegovo stanje. Iskusni anesteziolog tumači da ne postoji tačno određeno vreme koje pacijent unutra mora provesti. Iz te sobe, generalno govoreći, pacijent se otpušta na odeljenje kada se za to ispune medicinski kriterijumi, odnosno, kada njegovo stanje to dopusti. Za sve pacijente u sobi za oporavak, kako je pojasnio lekar, odgovoran je anesteziolog koji je tada u smeni i on svojim potpisom na dokumentaciji odobrava otpust pacijenta na odeljenje.

Šibenska bolnica ima sobu za oporavak, ali samo u centralnom operacionom bloku.

Kako navodi Jutarnji, obdukcija je pokazala da je mladić umro od edema pluća.

BONUS VIDEO: Neverovatno parkiranje u centru Beograda!