nevreme, vremenska prognoza, zima, sneg, hladnoća, kiša, ljudi
Tanjug/Jaroslav Pap
nevreme, vremenska prognoza, zima, sneg, hladnoća, kiša, ljudi

Tanjug/Jaroslav Pap

nevreme, vremenska prognoza, zima, sneg, hladnoća, kiša, ljudi, Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Prolećno vreme kojim su nas nebesa darivala u poslednjih desetak dana, praćeni kratkim rukavima i naočarama za sunce uljuljkali su nas u priču kako je prevrtljiva zima uzela maha.

Pročitajte još:

Ipak, predstoji nam jedan mini-polarni vikend! To već možemo predvideti: orkanska bura, minusi čak i uz more. Srećom, kratkog daha.

- Atmosfera nam u poslednje vreme, a u šta ćemo se u subotu najbolje uveriti, servira ekstremne amplitude. Petak će biti divan, nestvaran i prolećni u Splitu s maksimalnom dnevnom temperaturom malo višom od 15 stepeni, i dalje uz kratki rukav i cvike za sunce.

Idila će u subotu nestati kao vetrom odnesena. Kratki rukav vraća se u ormar, a vadiće se bunde, kape i šalovi. U subotu će nam se činiti da smo snivali proteklu nedelju s obzirom na to da će u manje od 12 sati temperatura pasti za više od deset stepeni.

Maksimalna dnevna temperatura u subotu u Splitu kretaće se ispod pet stepeni, a u Zagori će osvanuti ledeni dan s maksimalnim dnevnim temperaturama oko nule ili malo ispod – najavljuje prognostičar Ivan Šolić Šoki, magistar šumarstva zaljubljen u atmosferske ekstreme poput onog koji predstoji i nastavlja:

nevreme, vremenska prognoza, zima, sneg, hladnoća, kiša, ljudi

Tanjug/Jaroslav Pap

nevreme, vremenska prognoza, zima, sneg, hladnoća, kiša, ljudi, Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- U noći na nedelju temperatura vazduha će se i uz obalu opasno približiti minusu. U ranim jutarnjim satima sa severoistoka Europe u Dalmaciju će velikom brzinom stići snažna masa vrlo hladnog vazduha koja će spustiti temperaturu za više od 10 stepeni.

Ipak, snežnih ni bilo kakvih oborina neće biti, pa će ovaj prodor hladnoće ostati zapamćen jedino po snažnoj buri i turbo-zahlađenju.

Zbog razlike u pritisku između snažne anticiklone nad srednjom Evropom i ciklone s centrom u južnom Sredozemlju duvaće olujna bura čiji će udari u subotu ujutro i sredinom dana mestimično biti i orkanski na što posebno upozoravamo jer ovakve vrednosti vetra zasigurno pričiniti brojne probleme u prometu.

Osećaj hladnoće će u subotu veoma povećavati bura, pa će se u Splitu u subotu sredinom dana uz temperaturu vazduha od 4 stepena i orkanske udare bure činiti da je "debelo" ispod nule – navodi Šolić, uz utehu kako će snažna anticiklona vrlo brzo zagospodariti Europom i oterati hladnoću s naših prostora.

Preporučujemo još:

Sredinom iduće nedelje, temperature će ponovno poprimiti prave prolećne vrednosti, činiće se ponovo kao da smo sanjali "polarni vikend'. Iz dana u dan sve lepše i toplije vreme zadržaće se sve do idućega vikenda.

Pored toga što će polarni vikend pogoditi Hrvatsku, prema pisanju Slobodne Dalmacije, srpski meteorolozi takođe su najavili hladno vreme za predstojeći vikend, uprkos toplim prethodnim danima.

- Nakon jučerašnjih 19°C, u subotu ledeni dan, pa temperatura neće preći 0°C - napisao je meteorolog Đorđe Đurić na svom Fejsbuk profilu.