RASTERUJU GOSTE SA JADRANA Takse u Budvi nisu jedini problem. Turisti od OVOG beže k'o đavo od krsta!

Kupačima više nije ni do Crne Gore ni do Hrvatske

Budva
Budva, Foto: Tanjug/ Cmilja Vitorović

Turisti koji su ove godine planirali da letuju na Jadranu moraće da otvore četvore očiju prilikom kupanja, ali i da ponesu više novca nego inače!

Kupači u Hrvatskoj i Crnoj Gori trebalo bi da se čuvaju otrovne meduze koja krstari morem. Kod Betine u Dalmaciji, ali i u Boki kotorskoj, uočena je kompas meduza koja izaziva teške opekotine, što je zabrinulo lokalce, ali i one koji su planirali da ovo leto provedu na Jadranu.

Meduza
Meduza, Foto: Alo

Kompas meduza, koja inače živi u priobalnim vodama Atlantskog okeana i Sredozemnog mora, našla je svoj put do Murtera i Bokokotorskog zaliva. Karakteristična je po tome što je žućkastosmeđe boje i veoma podseća na kompas koji može da naraste i do 30 centimetara u prečniku, dok su joj pipci dugi oko metar. Ovaj tip meduze ima 24 pipka podeljena u tri grupe po osam, a kreću se uglavnom pomoću morskih struja.

Stručnjaci kažu da bi kupači trebalo i te kako da se paze jer su opekotine veoma bolne, ali ističu da nisu opasne po život. Iz Instituta za biologiju mora Crne Gore kažu da se ove meduze pojavljuju u zalivu ciklično, na svakih nekoliko godina.

Budva
Budva, Foto: Tanjug/ Cmilja Vitorović

- Nošene su morskom strujom i talasima, pa se često mogu videti u većem broju u uvalama, pri obali ili izbačene na kopno - rekla je za lokalne medije Branka Pestorić iz Instituta.

Ona kaže da su se ove meduze u velikom broju pojavile i 2014. i 2017. godine, ali i ističe da veruje da ih neće biti mnogo tokom letnje sezone.

PUCNJAVA ISPRED SUDA U VLASENICI Sudski policajac slučajno ubio čoveka koji je došao na suđenje?!

- Puno ih ima u proleće, upravo zbog načina razmnožavanja, ali je mali procenat preživljavanja, tj. vrlo mali broj dostigne polnu zrelost, te se ne očekuje velika brojnost ove vrste tokom letnjih meseci - kazala je Pestorić.

POGINULO PETORO, MEĐU NJIMA I DETE! Stravičan sudar kamiona i automobila kod benzinske pumpe! Skoplje zavijeno u crno!

Strah od meduza nije jedino što turiste tera da se premišljaju da li će posetiti Jadran ove godine. Oni za koje je Hrvatska preskupa rado su letovali u Crnoj Gori, pogotovo u Budvi, ali najava da se od 20. maja uvodi izletnička taksa za Stari grad po ceni od jedan evro, iznervirala je mnoge.
Srećom, taksu neće plaćati gosti smešteni u turističkim kapacitetima koji se nalaze na teritoriji Budve i koji su već platili boravišnu taksu, kao ni deca do 12 godina.

 • Korisnik: flamantes
  16/05/2019 - 12:40
  U Budvi lokalnu vlast vrše srpske stranke, a meduze su došle isključivo na crnogorsko primorje. Bolje je ići u Grčku i Tursku, em su stari gospodari emn nema meduza, a nema ni srpskih partija da naplaćuju vodu i vazduh.
 • Korisnik: Mila
  16/05/2019 - 08:19
  Žalosno da nije smešno. Šta će tolika ljubomora i pakost još da izmisle. Puknite od muke i ljubomore, MEDUZE!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi