Peter Handke
AP Photo/Kerstin Joensson
Peter Handke

AP Photo/Kerstin Joensson

Peter Handke, Foto: AP Photo/Kerstin Joensson

Nakon što je Peteru Handkeu dodeljena Nobelova nagrada oglasili su se muslimani koji su sasuli drvlje i kamenje na Handkea i Kusturicu. Njihovu skandaloznu objavu vam prenosimo u celosti:

"Dodela Nobelove nagrade Peteru Handkeu predstavlja civilizacijski i etički sunovrat Nobelovog komiteta, kojim se svrstao na stranu negatora genocida", saopšteno je danas iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Emir Kusturica

Alo!/Rajko Ristić

Emir Kusturica, Foto: Alo!/Rajko Ristić

"Peter Handke se sa uživanjem stavio na stranu nasilnika, pravdajući ratne zločince i negirajući zločine koji su zgrozili civilizovani svet.  Takvim stavovima Handke je izdao ljudskost, istinu i pravdu i tradiciju evropskog humanizma. Izdaja Kusturice je gora i kompletnija. On je izdao i svoj narod, rodbinu, komšiluk, prijatelje, veru i grad u kojem je odrastao. Učinio je to u vremenu genocida nad Bošnjacima. Iz Beograda je posmatrao rušenje hiljadu bosanskih džamija, urbicid nad Sarajevom, otvaranje konc logora, masovna silovanja i pokolje desetina hiljada nevinih muslimana. Izdaju je u tim crnim vremenima 'zakitio' i promenom vere i imena. Nema nagrade i priznanja koje može Petera Handkea i Nemanju Kusturicu podići sa moralnog dna kojem po sopstvenom izboru pripadaju i koje zaslužuju", poručeno je u saopštenju.