Milorad Dodik
EPA
Milorad Dodik

Alo.rs

Milorad Dodik, Foto: Alo.rs

"Na taj način budimo svest naroda. Zajedno moramo da pobedimo ovu epidemiju. Zabrana kretanja sama po sebi ne daje efekte i rezultate. Naš narod je pokazao sklonost da posluša i bude solidaran", naglasio je Dodik za RTRS.

Dodik kaže da se ta solidarnost ne podrazumeva prema institucijama, već najpre prema društvu, ali i zdravstvenom sektoru.

Da li poštujete mere protiv korone?

 

"Republika Srpska će izdržati, i ima resurse da izdrži ovu krizu i nenadane troškove. Nekad se i sam zapitam, gde smo sve mogli uložiti novac, da nije bilo pandemije, ali borba za ljudske živote je najvažnija stvar, i to ostaje naš prioritet. Jedan dan lečenja od kovida u bolnicama košta i do 4.000 maraka, na respiratoru. Nekad i manje, ali u proseku 2.000 dnevno. Mi danas imamo 1.045 u bolnicama, što je dva miliona maraka dnevno. A to nisu planirani troškovi. Morali smo preusmeriti odnekud", poručio je Dodik.

Istakao je da će uprkos budžetskom manjku od 270 miliona konvertibilnih maraka (oko 135 miliona evra) RS i do kraja ove i naredne godine investitrati u kapitalne objekte i tako ublažiti posledice pandemije.

Srpski član Predsedništva je naglasio da će se i dalje nastaviti ulaganja u zdravstveni sektor.

"Pandemija izavana virusom korona nije zaustavila investicije u zdrastvenom sektoru. Očekuje nas izgradnja i rekonstrukcija bolnica u Zvorniku, Doboju, Prijedoru i Trebinju. Podsećamo, izgrađene su kovid bolnice u Banjaluci, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Nevesinju, Foči. Zar treba nekoga da podsećamo kako su izgledale pre toga ove bolnice", rekao je Dodik.