Republika Srpska na mapi BiH
wikipedia
Republika Srpska na mapi BiH

wikipedia

Republika Srpska na mapi BiH, Foto: wikipedia

"U upravnom sporu tužilac je bio Comsar Energy Republika Srpska Banja Luka. On je tražio da sud poništi Rešenje o ukidanju Rešenja o izdavanju ekološke dozvole. Upravni spor je završen donošenjem Presude kojom se Tužba odbija kao neosnovana", poručili su kratko u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju ne navodeći da li se firma Comsar žalila na takvu presudu, piše portal Kapital (Capital).

U ovoj firmi na pitanja navedenog portala nisu odgovorili, a komentar se čeka i od suda.

Nova ekološka dozvola za Ugljevik 3 je neophodna zbog sporazuma koji je potpisan 2018. godine između BiH i Energetske zajednice u vezi sa studijom uticaja na životnu sredinu planirane TE Ugljevik 3, u kojem se BiH obavezala da neće koristiti postojeću ekološku dozvolu i da će se postupak procene uticaja na životnu sredinu vratiti u ponovnu proceduru.

Do ovog sporazuma je došlo nakon što je Centar za životnu sredinu 2014. godine podneo žalbu Sekretarijatu Energetske zajednice u vezi sa ovim projektom. Pre žalbe, Centar je 2013. pokrenuo spor protiv Rešenja o izdavanju ekološke dozvole koje je poništeno 2017. godine od strane Vrhovnog suda RS i vraćeno na ponovno odlučivanje.

Dozvola mimo odluke suda

Potom je Ministarstvo izdalo novu ekološku dozvolu, ali nije sprovedena odluka Vrhovnog suda RS, te je Centar pokrenuo ponovni upravni spor. Svi sporovi okončani su navedenim sporazumom postignutim između BiH i Energetske zajednice 2018. godine o slučaju Ugljevik 3.

Majda Ibraković iz Centra za životnu sredinu kaže da uprkos dogovoru Energetske zajednice i BiH i odlukama suda, investitor nastavlja realizaciju projekta Ugljevik 3.

"Uz dozvolu institucija investitor nastavlja sa procesom procene uticaja na životnu sredinu i pribavljanjem dozvola za povećani instalisani kapacitet blokova, koji nije ni planiran prethodnom dokumentacijom. Nadamo se da će svi dosadašnji napori da se zaustavi ovaj štetni projekat u konačnici rezultirati odustajanjem vlasti i investitora od Ugljevika 3, jer je očigledno da se radi o farsi i zamajavanju javnosti“, navela je Ibrakovićeva.

Novi ustupci i pretnje

Prema pisanju Kapitala iz februara ove godine, iako ne poštuje Ugovor o koncesiji, Vlada Republike Srpske dozvolila je kompaniji Comsar Energy da poveća snagu planirane TE Ugljevik 3 na 700 MW suprotno Strategiji razvoja energetike RS i politikama Energetske zajednice.

Ruskom oligarhu Rašidu Serdarovu vlast Srpske na taj način je opet izašla u susret, a sve kako bi se povećala vrednost koncesije i opravdala visoka cena koju Elektroprivreda RS planira da plati za otkup te koncesije, nakon što je odbijena ruska korporacija ZIO -Podoljska fabrika za mašinogradnju, koja je htela beskamatno da izgradi Ugljevik 3, dodaje se u tekstu.

Pročitajte još: