HRVATSKA U VELIKOM PROBLEMU Poručili vakcine, pa se suočili sa nedaćama enormnih razmera

Hrvatska je upravo naručila više doza od Astrazeneke nego bilo koje druge vakcine

vakcina, dugovečnost, kinezi
vakcina, dugovečnost, kinezi, Foto: Shutterstock

Astrazeneka je u petak rekla zvaničnicima EU da će smanjiti isporuke svoje vakcine covid-19 Evropskoj uniji za 60 odsto na 31 milion doza u prvom kvartalu ove godine zbog proizvodnih problema, rekao je visoki evropski zvaničnik za Rojters.

Kompanija je trebala da isporuči oko 80 miliona doza članicama EU do kraja marta, rekao je zvaničnik uključen u razgovore.

Hrvatska je upravo naručila više doza od Astrazeneke nego bilo koje druge vakcine

Astrazeneka se takođe složila da isporuči više od 80 miliona doza u drugom kvartalu, ali nije mogla da precizira ciljeve isporuke za period april-jun u petak zbog problema sa proizvodnjom, rekao je zvaničnik.

Dodao je da kompanija planira da započne isporuke u EU 15. februara, kako je prvobitno planirano.

Kompanija je rekla da je smanjenje planiranih isporuka izazvano problemima sa proizvodnjom u fabrici vakcina u Belgiji koju vodi njen partner Novasep, rekao je zvaničnik za Rojters.

Hrvatska je upravo naručila više doza od Astrazeneke nego bilo koja druga vakcina - 2,7 miliona doza.

"Inicijalne isporuke vakcina u Evropsku uniju neće dostići ciljane količine zbog kašnjenja u proizvodnji"

Nemački Bild ranije je objavio da je Astrazeneka obavestila Evropsku komisiju da u početku neće moći da isporuči dogovorene količine vakcine protiv koronavirusa nakon dobijanja odobrenja od medicinskog regulatora EU, što se očekuje krajem januara.

Portparol Astrazeneke tada je rekao da početne isporuke vakcine Evropskoj uniji, koju kompanija razvija sa Univerzitetom Okdford, neće dostići ciljane količine zbog kašnjenja u proizvodnji.

"Početne količine biće manje od prvobitno predviđenih zbog smanjene proizvodnje u fabrici u našem evropskom lancu snabdevanja", rekao je portparol u izjavi, ne navodeći detalje.

"Dostavićemo desetine miliona doza u februaru i martu u EU dok nastavljamo da povećavamo proizvodnju", dodao je on.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi