Andrej Plenković
Tanjug/AP
Andrej Plenković

Tanjug/AP

Andrej Plenković, Foto: Tanjug/AP

Javne polemike dvojice državnika ne prestaju, a najnoviju je pokrenula nedavna pucnjava na zagrebačkom Markovom trgu, u kojoj je Danijel Bezuk (22) teško ranio policajca a potom se ubio.

Pucnjava prema zgradi vlade uznemirila je hrvatsku javnost, posebno nakon izjave premijera da je reč o pokušaju teškog ubistva sa elementima terorizma, kao i da je u Hrvatskoj na delu "domaći ekstremizam i radikalizam".

Plenković je potom u nekoliko navrata izneo uverenje da je napadač bio inspirasan mržnjom i od nekog podstaknut na taj zločin, kao i da treba ispitati da li je on sam upravo bio meta tog napada.

Kao inspiratora širenja mržnje prema njemu naveo je predsednika Milanovića, za kojeg je rekao da je, iako levičar, svojim izjavama i ponašanjem postao omiljen u desničarskim krugovima.

Milanović mu je odgovorio da je oružani napad od ponedeljka mogao da se dogodi bilo gde, dok su neki primetili da su takve Plenkovićeve izjave neprimerene i da ne bi trebalo da na taj način od sebe da pravi žrtvu.

Prema oceni dela analitičara, vreme je da Milanović i Plenković spuste loptu.

Očekivalo se, kažu, smirivanje situacije, a umesto toga, Plenković je, navode, u petak ničim neizazvan održao konferencij za novinare u Briselu i ponovo pokrenuo priču o incidentu.

Zoran Milanović, Milo Đukanović

EPA

Zoran Milanović, Milo Đukanović, Foto: EPA

Ima i onih koji pitaju otkud iznenadna priča premijera o domaćem ekstremizmu i radikalizmu kada se, kažu, zna da je to nešto što se odavno odomaćilo u hrvatskom društvu nekažnjavanjem onih koji upornim korišćenjem ustaškog pozdrva "Za dom spremni" šire mržnju prema nacionalnim manjima, posebno Srbima.

Deo analitičara smatra, naime, da je oruzani napad na Markovom trgu delo pojedinca nezadovoljnog optštom socijlno-ekonomskom situacijom u hrvatskom društvu, kao što je korupcija, iseljavanje mladih, loša ekonomska situacija, zapošljavanje preko veze, opšti utisak društvene nepravde u kombinaciji s ličnim frustracjama.

Zagrebački Jutarnji list izneo je podatak Eurostata, prema kojem čak 2.320.000 gradana Hrvatske nije srećno uslovima života.

List smatra da ni rekonstrukcija sumanutog napada na Vladu RH, ni čitavog života Danijela Bezuka neće dati odgovor na pitanje zašto je on to uradio, ali ponudiće, veruju, objašnje šta je tog mladića nagnalo da se odluči na taj korak.

Činjenice su da mladić potiče iz braniteljske porodice, koji je još kao 13-togodišnji dečak maštao o likvidacijama Srba pozirajuci na svom Fejsbuk profilu sa snajperom.

Odgajan u okruženju u kakvom je bio, Fejsbuk profil Danijela Bezuka je u znaku desničarske ikonografije među kojima se ističe ustaški pozdrav "Za dom spremni" i salutiranje sa ispruženom desnicom.

A, u njegovim komentarima na društvenim mrežama se vidi da je bio opčinjen HOS-om, Markom Perkovićem Tompsonom i aktuelnim liderom desničarskog Domovinskog pokreta Miroslavom Škorom.