Kafić
Alo!/ Masanori Jošida

 

Kafić

Alo!/ Masanori Jošida

Kafić, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Hrvatski ugostitelj našao se u vrlo nepovoljnoj situaciji, nakon što je gostima izdao račun za kafu i čaj.

- Kao i svaki put, račun sam ostavio na stolu. Međutim, nisu sačekali konobara da im naplati, nego su svoju porudžbinu odlučili da plate na šanku. Konobar ih je pitao što su popili, te im je naplatio 22 kune (3 evra) koliki je i bio iznos računa. Carinskim inspektorima je to bio dovoljan razlog za prekršajni postupak - objašnjava žitelj Rovinja.

Upravo je zbog ovog propusta, rovinjski ugostitelj postao "žrtva treniranja strogoće" poreznih inspektora, zbog čega je platio kaznu od 25.200 kuna, što je skoro 3, 500 evra. Pored toga, vlasnik lokala je dobio kaznu od 20.100 kuna (2, 700 evra), dok je odgovorni konobar kažnjen s 5.100 kuna (680 evra).

- Posebnost ovog slučaja svodi se na problematiku (ne)izdavanja računa, koje je utvrđeno neposrednim opažanjem ovlašćenog carinskog službenika. Pitam se, šta neposredno promatranje znači u trenutku kad imate gosta, od kojeg ste navodno naplatili račun bez računa, a niste našli za shodno da ga kao inspektor bilo što pitate ili da mu, možda, zatražite računa?! Ceo ovaj slučaj je smešan - zaključuje kažnjeni ugostitelj.