POTPUNI POLITIČKI PREOKRET U HRVATSKOJ Od veličanstvene pobede do ubedljivog poraza

Glavni razlozi za ovako malu izlaznost na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, bila je korona, sezona godišnjih odmora, velika vrućina, a iznad svega što je kampanja bila beskrajno dosadna i bezsadržajna, ocenio je u intervjuu za Alo.rs hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski

Hrvatska, Zagreb
Hrvatska, Zagreb, Foto: EPA

- Značajan, veoma neugodan deo kampanje na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, vodio je Domovinski pokret Miroslava Škore (DP). Naime, pevačev pokret je insistirao na tome da se treba boriti protiv situacije, odnosno kontrole nad Hrvatskom koju navodno ima Milorad Pupovac, politički predstavnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, kao emisar predsednika Srbije Aleksandra Vučića - rekao je u razgovoru za Alo.rs Žarko Puhovski.

Ovaj hrvatski politički analitičar podsetio je da je Škoro u kampanji poručivao da Hrvatsku treba osloboditi od Pupovca i Vučića, što je po Pupovčevoj oceni u javnosti dosta poremetilo odnose između Srbije i Hrvatske, a Škoru je na izborima donelo veoma značajan uspeh, 16 mesta u parlamentu, ali da zbog velikoh uspeha HDZ-a "srećom neće imati velikog udela u formiranju vlasti". 

Žarko Puhovski
Žarko Puhovski, Foto: printscreen

Kako komentarišete ovako ubedljivu pobedu HDZ-a budući da je samo pre nekoliko meseci izgubio predsedničke izbore, pa je za predsednika Hrvatske izabran Zoran Milanović?

-Na predsedničkim izborima HDZ je imao katasrofalnu kandidatkinju (Kolindu Grabar-Kitarović) koja se bila potpuno pogubila, pa je veliki uspeh te stranke bio da su uopšte dogurali do drugog kruga. U međuvremenu je Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP) veoma loše funkcionisala, verovala je da pošto ima većinu u društvu da će imati i na parlamentarnim izborima. Smatram da su sastavili loše liste, da su pogrešili taktički sastavivši jednu veliku koalicijsku listu umesto dve, što bi im donele više glasova. Pokazalo se da njihov nosivi, vodeći kandidat (Davor) Bernadić nije u stanju da na odgovarajući način parira sadašnjem premijeru Hrvatske i vodećem kandidatu HDZ-a Andreju Plenkoviću. Pobedu HDZ-u je dodatno olakšala zbog korone izuzetno mala izlaznost. Očekivao sam da će HDZ pobediti i da će jedini imati šansu za sastavljanje vlade, ali ni približno nisam očekivao ovako veliku razliku u korist HDZ-a.

Koga očekujete u novoj Vladi Hrvatske?

-Dobrim delom će biti isti ljudu, a nekoliko njih će se i izmeniti, očito će se primeniti "kabinetski model" u kojem je premijer, kancelar koji vodi kabinet o svemu odlučuje. Osim ministra finansija (Zdravka) Marića, svi ostali će biti da kažem "no name" ljudi, oni koji nemaju nikakav ugled u javnosti.

Puhovski nije bio optimističan kada su u pitanju odnosi Srbije i Hrvatske u budućnosti.

- Po mojoj proceni, bićemo srećni ako ne dođe do pogoršanja odnosa između Hrvatske i Srbije. Dakle, mislim da ne treba biti naročito optimističan - kaže on.

Kako komentarišete izuzetno malu izlaznost na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj?

- Glavni razlog za ovako malu izlaznost, najnižoj u istoriji Hrvatske, bila je korona. Potom, što je kampanja bila beskrajno dosadna i bezsadržajna, između dve velike stranke praktično nije bilo razlike u programima, pa upravo sve to skupa nije motivisalo ljude da izađu na izbore. Maloj izlaznosti je doprineo i nepovoljan period za održavanje izbora, maltene usred leta, vreme kada narod nije baš spreman da prati politička zbivanja. Značajan broj ljudi je na moru, posebno ovog leta, jer usled dolaska znatno manjeg broja turista iz inostranstva, ima više mesta za domaće. Uz to je bilo i veoma toplo, a i po petnaest minuta se čekalo u redu zbog korone pošto su propisi morali da se ispoštuju, pa se deo glasača demotivisao. Uzgred rečeno, HDZ je svoje pristalice motivisao da izađu na birališta i to je velika prednost te stranke za razliku od SDP-a.  

Šta je danas zapravo strateški cilj Hrvatske posle ulaska u EU i NATO?

- Ulazak u šengenski prostor zbog ukidanja granica sa ostalim članicama EU i ulazak u evrozonu zbog prihvatanja eura kao valute umesto hrvatske kune. Po mojoj proceni, i jedno i drugo je moguće za tri, četiri godine ukoliko ne dođe do daljih poremećaja funkcionisanja EU što je moguće u skorijoj budućnosti.

Kako je HDZ uspeo da pobedi iako je poslednjih meseci praćen brojnim aferama, poput one sa vetroparkovima?

- Nažalost, čini mi se da korupcija nije više glavna tema. Predsednica Evropske komisije (Ursula fon der Lajen) je na tu funkciju došla u jeku skandala gde se ispitivala njena odgovornost za korupciju u iznosu od 5 do 7 miliona evra, i to joj nije nanelo štetu na izborima. Dakle, borba protiv korupcije nije više poslednja evropska moda, a u Hrvatskoj je očito zavladala jedna vrsta cinizma u biračkom telu koja se svodi na sledeće uverenje - "Svi su oni lopovi, pa ćemo birati naše lopove protiv njihovih lopova".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi