Vaterpolisti Crvene zvezde napadnuti u Splitu
Youtube, screenshot
Split

Shutterstock

Split, Foto: Shutterstock

Nakon više od dva meseca izolacije zbog koronavirusa, milioni turista širom sveta pikiraju najbolje destinacije za letovanje. Ista "slatka muka" stisla je i naše sugrađane.

Srbi s druge strane imaju i većih problema od nedostatka kelnera i sobarica.

Naime, iako su prošle decenije od poslednjeg ispaljenog metka na relaciji Srbin-Hrvat, mržnja se u Lijepoj našoj održala kao da je 1990. a ne 2020. godina.

Samo za poslednjih godinu dana mogli smo da posvedočimo nizu napada na Srbe, pa i na srpske sportiste, od kojih su se mnogi našli u situaciji da bukvalno spašavaju žive glave.

Vaterpolisti Crvene zvezde napadnuti u Splitu

Youtube, screenshot

Vaterpolisti Crvene zvezde napadnuti u Splitu, Foto: Youtube, screenshot

Jedan od najtežih incidenata gledali smo uživo u Splitu, priobalskom gradu poznatom kao bastionu Hrvata na "U". Vaterpolisti Crvene Zvezde, koji su tamo otišli samo da odigraju utakmicu, poterani su po ulicama uz pretnje noževima i palicama. Najteže je bilo golmanu Aleksandro Kralju, koji se spasao samo skokom u more. Kako je sam rekao, "Da nisam skočio u more, ubili bi me".

Tako i ne čudi da kada se uporede podaci za godinu dana, ispada da je Srbe više napadaju u Hrvatskoj nego na Kosovu.

Srpski vaterpolisti napadnuti u Splitu

Printscreen:Youtube

Srpski vaterpolisti napadnuti u Splitu, Foto: Printscreen:Youtube

Poređenja radi, a prema informacijama koje je lane objavio predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta, samo u julu prošle godine je u hrvatskoj oštećeno oko 100 vozila u Hrvatskoj koja su imala srpske tablice. Ostale incidente gotovo je nemoguće i izbrojati.

- To znači da Hrvatska još dugo vremena neće biti moderna i tolerantna evropska država - zaključio je Linta, saopštio je Savez Srba iz regiona u avgustu prošle godine.

Kako stvari stoje, koronavirus teško da će moći da promeni emocije Hrvata prema Srbima...

Komentari (3)

Veka

27.05.2020 19:03

U Hrvatskoj sam bila u poslednje tri godine jedno 5, 6 puta. Bila u Splitu svojim kolima (srpske tablice) bez ikakvog incidenta. Čak su mi njihovi taksisti pomogli da parkiram auto na besplatnom parkingu. Išla sam i u Zagreb. Takođe istim kolima koji naravno niko nije dirao, kao ni mene ni moje saputnike. Išla sam par puta i do Istre, nikome od nas petoro nije upućen ni popreki pogled, pogrešan ton... Svuda ima ludaka ali nije u redu generalizovati i donositi netačne zaključke.

Goran

27.05.2020 19:56

Ni u Hrvatsku, ni u Crnu Goru, ni u Albaniju na letovanje. Grcka, Slovenija, Bugarska, Turska, Rumunija i Spanija ako se ima para za nju.

Mostarac

27.05.2020 20:11

Koje nebuloze, ja sam svake godine sa BG tablama od Šibenika, Knina, Drnisa, Splita, Omiša, pa sve do Graca i Zaostroga, još mi dizu tri prsta... Jedino sto mi je zasmetalo sto su odvili Cecu do daske u voznji ;)