Enver Zornić
screenshoot
Enver Zornić, Foto: screenshoot

Enver Zornić inače je pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu zbog organizovanja ubistava civila hrvatske i srpske nacionalnosti, objavio je u sredu sarajevski portal Žurnal. Enver Zornić, kojga je navodno predložio SDP BiH, stranka koja je, zajedno s pet drugih stranaka levice i centra, na vlasti u Sarajevskoj županiji od poslednjih izbora u oktobru 2018.

PROČITAJ JOŠ:

Presudom Okružnog vojnog suda u Sarajevu iz avgusra 1993. Zornić i još šestorica pripadnika Amrije BiH proglašeni su krivim za ubistva i pljačku civila koji su živeli u gradu i zajedno osuđeni na više od 54 godine zatvora.

"Eto, sad ste pročitali", bio je jedini komentar koji је aktеlni direktor sarajevskih Toplana imao kada ga je novinar Žurnala suočio s presudom u kojoj su jasno navedeni Zornićevi lični podaci. Sam Zornić osuđen je na deset godina i dva meseca zatvora, a sud je procenio kako su on i Izet Tinjak, Mirsad Ašanija, Amir Husić, Enver Džanko, Džemal Hrustanović i Ismet Tinjak odgovorni za ciljana ubojstva većeg broja civila, uključujući Josipa Gogalu koji je 1992. bio direktor Republičke uprave za prihode i proračun te član HDZ BiH.

Gogalu su zarobili te potom ubili jer je on protestvovao zbog činjenice da su Zornićevi suborci, tada pod oznalama vojne policije Armije BiH, ranije odveli i ubili Jovana Popovića, koji je stanovao u istom ulazu kao i Gogala. Obojica su likvidirana metkom u glavu, a svedoci su tvrdili kako je Josip Gogala zlostavljan pre nego što je ubijen.

Protivvazdušna odbrana NATO stupila u radio kontakt sa susednom zemljom! Podignuti borbeni avioni!

AUTOR: Tanjug/Alo.rs DATUM I VREME: 25.09.2019. 14:26 Ministarstvo odbrane se hitno oglasilo Foto: AP Photo/Ronald Zak Borbeni avion Oružanih snaga Mađarske presreo je danas letilicu u vazdušnom prostoru te zemlje, prenosi MTI pozivajući se na mađarsko Ministarstvo odbrane. AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 25.09.2019.

Njegov stan su nakon toga Zornićevi vojni policajci opljačkali. U sudskoj presudi navedeno je kako su Zornić i ostali proglašeni krivim i za brutalno ubojstvo Jagode Janković i Sretena Ninkovića, čija su tela zapalili nakon što su ih likvidirali. Važeći zakoni u Bosni i Hercegovini ne predviđaju nikakva ograničenja za osobe pravosnažno osuđene zbog ratnih zločina nakon što izdrže kaznu.

BONUS VIDEO: