DRŽE IH VEZANE ZA RADIJATORE I KREVETE! Oboleli mališani zarobljeni po 14 sati! Užas u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne dece i omladine (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE)

Na press konferenciji u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić prezentovala je šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno dece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne dece i omladine Pazarić.

Štićenici u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne dece
Štićenici u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne dece, Foto: Klix.ba

 

Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su deca vezana za nameštaj i radijatore.

Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga deca u takvom položaju provode veći deo dana i celu noć, pa su zbog takvog tretmana kod njih zableežene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje. 

Štićenici u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne dece
Štićenici u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne dece, Foto: Klix.ba

 

Ova situacija se može nazvati modernim ropstvom. U zavodu ima 149 zaposlenih od čega je 27 ekonomista 47 bolesne dece. Noću je angažovana jedna negovateljica koja je vrlo često nestručna osoba. Deca često sama pružaju ruku da im se vežu zato što su navikla da čak i po 14 sati budu vezana. Kao rezultat ovih metoda mnoga deca imaju ozbiljne zdravstvene poteškoće, pored vidnih trauma - kazala je Ćudić.

 

Nakon što sam Vladi i resornom ministarstvu uputila zahtev za hitnom smenom članova i članica UO i NO koji su ostali iz prošlog saziva te nakon što Odbor za rad i socijalnu zaštitu Predstavničkog doma PFBiH usled nedostatka kvoruma nije mogao da razmatra podnesene materijale, odlučila sam se da danas Parlament i javnost upoznam sa dokazima o stravičnom tretmanu štićenika. Deo dokaza javnosti je poznat i kroz zvanični zapisnik Poreske uprave FBiH o zloupotrebi sredstava namenjenih štićenicima, ali ove fotografije dodatno govore o obimu tragedije koja se dešava ovoj deci - kazala je Ćudić.

 Neophodno je, kaže, da se danas Predstavnički dom hitno izjasni te od nadležnog Ministarstva traži razrešenje dužnosti članova iz UO i NO koji su iz prošlog saziva. Tužilaštvo mora ubrzati istražne radnje.

Štićenici u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne dece
Štićenici u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne dece, Foto: Klix.ba

 

Najavila je da će u proceduru uputiti usvajanje sledećih zaključaka: hitno zaustavljanje zlostavljanja dece i svih štićenika zavoda, izrada kodeksa postupanja sa štićenicima, redovne nenajavljene inspekcije, izdvajanje hitnih interventnih sredstava za privremeno upošljavanje negovatelja do izrade novih zakonskih rešenja.

Prodaje se širom Srbije, kada se otvori sledi neprijatno iznenađenje, a na poleđini poruka upućena svim Srbima! (FOTO)

AUTOR: Alo.rs/Zaštitnik potrošača/T.Đ DATUM I VREME: 19.11.2019. 08:17 - 19.11.2019. 11:19 U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije naglašavaju da je ovakav način deklarisanja mimo svih zakonskih normi, ali i nepoštovanje građana naše zemlje.

 

Tražimo da da Ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji s Ministarstvom zdravstva imenuje lekarski tim koji će izvršiti reviziju dijagnoza i uvesti redovne doktorske preglede. Tražim da resorno ministarstvo nakon 90 dana od usvojenih zaključaka podnese detaljan izvještaj o sprovedenim merama - rekla je Ćudić.

 

Podsetila je na stav Vlade FBIH od 17. oktobra u kojem se kaže da potrebe korisnika Zavoda u Pazariću nisu ugrožene, te da Vlada nije prihvatila navode koje govore suprotno.

Bonus video: Alo.rs na licu mesta! Drama u naselju Braća Jerković

 

Povezane vesti

 • Korisnik: der Apfel Banane
  21/11/2019 - 11:14
  Joj majko draga dusa me boli za ovu decu. A onaj mali sedi na krevetu vezan sav zgrcen. Boze dragi pomozi ovoj deci i molim te kazni ove bezdusnike najgorim kaznama
 • Korisnik: Cici
  21/11/2019 - 10:45
  Plakala sam zbog ovih slika i teksta. Strašno. Duša me boli.
 • Korisnik: N
  20/11/2019 - 14:50
  Jooj boze,pomozi ovoj deci!Dusa da zabolo coveka.Pretuzno....😔
 • Korisnik: Dragana
  20/11/2019 - 14:35
  Strašno. Na jedno dete tri zaposlena, a deca vezana. Zar je ovo moguće u 21 veku? Strašno.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi