Nenad Stevandić
R. M. D.
Nenad Stevandić

R. M. D.

Nenad Stevandić, Foto: R. M. D.

Članovi CIK-a su sa šest glasova "za" i jednim "protiv" izglasali da se ponište izbori na 26 redovnih biračkih mesta i dva biračka mesta u odsustvu u Osnovnoj izbornoj jedinici Srebrenica za nivo načelnika i Skupštine opštine Srebrenica. Utvrđeno je, kako kažu u CIK-u, da je tokom glasanja u Srebrenci bilo nevažećih dokumenata, prebacivanja glasačkih listića, glasanja jedne osobe više puta, nuđenja novca biračima da ne prisustvuju glasanju, omogućavanja glasanja bez dokumenata. Sve navodne nepravilnosti, bile su dovoljan razlog članovima CIK-a da donesu oduku da se ponovi glasanje na većini biračkih mesta, 28 od 29, što bi moglo dovesti u pitanje dosadašnje rezultate izbora u Srebrenici.

Članovi CIK-a su, na istoj sednici sa šest glasova "za" i jednim "protiv" izglasali da se ponište izbori na 89 redovnih biračkih mjesta u Osnovnoj izbornoj jedinici Doboj za nivo gradonačelnika i Skupštine grada Doboj. U Doboju je bilo ukupno 108 birališta.

Na istu situaciju, opozicija i pozicija u Republici Srpskoj ima različito gledanje. Igor Crnadak, potpredsednik PDP-a, smatra da odluke o izborima u Doboju i Srebrenici ne treba povezivati i kaže:

- Mnogo važnija stvar je ovo u Doboju, jednom od najvećih gradova u Srpskoj, u preko 80 posto izbornih mesta vlast na čelu sa SNSD-om nije dozvolila da bude posmatrača iz drugih stranaka. Jedna enormna pljačka se tamo desila i najbolja stvar koja se tamo mogla desiti da idemo ponovo na izbore i uvjeren sam da će ti izbori pokazati pravo stanje u Doboju.

Igor Crnadak

R. M. D.

Igor Crnadak, Foto: R. M. D.

Na pitanje koja je razlika između slučaja Doboj i slučaja Srebrenica, Crnadak kaže:

- U Srebrenici je takođe, imamo informacije, došlo do hapšenja ljudi koji su manipulisali glasovima tamo i očigledno je da je bilo dovoljno dokaza da se izbori ponove i u Srebrenici. Za razliku od Doboja sumnjam da će biti neke razlike u rezultatima u Srebrenici, ali u Doboju sam uvjeren da će biti razlike. U Doboju očekujemo veliko okupljanje oko gospodina Todorovića i veliko je pitanje da li se može desiti ono što smo imali u prošlosti li će se desiti i Bijeljina.

Iz Ujedinjenne Srpske imaju nešto drugačiji pogled na odluke CIK-a. Predsednik stranke Nenad Stevandić smatra da u Republici Srpskoj moramo biti svjesni da je to samo nastavak da se realizuje određeni koncept:

- Srebrenica je naravno stara težnja Bošnjaka da Vlah ne vlada Srebrenicom. To je fašistički koncept koji je ostao bez odgovora zemalja kvinte, EU, visokog predstavnika što je sramota za međunarodnu zajednicu.Mi moramo da budemo svesni da to neće prestati i da u Srebrenici ne smemo da zaspemo. Srebrenica nije simbol samo Bošnjačkog stradanja i nećemo da opravdavamo bilo kakav zločin, ali ona je i veliki simbol srpskog stradanja koje ne može biti zaboravljen jer su sve suze iste, a isto tako i svi glasovi koji glasaju u Srebrenici su isti i ne mogu srpski da se poništavaju, a bošnjački valorizuju. To je sramota međunarodne zajednice, podlost CIK-A i partnera iz Federacije i na žalost otvorena podrška PDP-a i SDS-a koji nisu imali dostojanstva, a Boga mi ni percepcije šta se iza brda valja.

Bakir Izetbegović

EPA/ALAA BADARNEH

Bakir Izetbegović, Foto: EPA/ALAA BADARNEH

Kada su u pitanju izbori u Doboju, Stevandić nema dileme:

- U Doboju su neke stranke prošle dobro neke loše, ali to ne znači da mi treba da negiramo volju naroda. Po zakonu se poništavaju izbori samo tamo gde postoji relevantan broj koji bi mogao da promeni odluku, pošto ovde nije relevantan broj radi se o prljavoj nameri i radi se o tome da PDP i SDS učine uslugu Bakiru Izetbegoviću za Srebrenicu, a on vrati uslugu za Doboj da bi se napravile nove podele i zaustavili razvoj tog grada koji u poslednjih dvadeset godina na najboljem putu do sada.

I jedni i drugi složiće se da je na delu krađa izborne volje u Republici Srpskoj, ali ko je lopov ostaće i dalje pitanje oko kojeg se Stevandić i Crnadak – pozicija i opozicija neće složiti.

Pročitajte još: