Poreč, Hrvatska
Youtube Printskrin
Poreč, Hrvatska

Youtube Printskrin

Hrvatska, Foto: Youtube Printskrin

Plaža Sakarun je u toliko poznata da više ne može da izdrži toliki broj kupača, što dovodi do čestih primedbi gostiju da je Sakarun puna smeća, s nedovoljnim brojem toaleta, neredovitim održavanjem i verovatnim pražnjenjem brodskih toaleta u more. Problem je toliko izražen da niko više ne želi da brendira još neku od uvala ili plaža na Dugom ostrvu.

- Ta najezda je glavni problem! Sakarun je "najlepša uvala na svetu" kada se tamo nalazi 500 kupača, ali kada ih je 1.500, to više nije kupanje! Radi se o prirodnoj plaži s ograničenim kapacitetima koji su davno nadmašeni, pa nas čeka borba za povratak ekološke ravnoteže u Sakarun. Turisti prigovaraju da nema dovoljno toaleta, ali probajte da zamisliti na šta bi ličio niz toaleta za 1.500 ljudi, i to u zaštićenom kraju - kaže Slobodnoj Dalmaciji Zoran Morović, načelnik Sali, na čijem se području Sakarun nalazi.

Načelnika muči i to što, kako tvrdi, od svih tih posetilaca brodova na sidrištu Opština nema nikakve koristi, a od nje se očekuje da brine o plaži i celoj uvali.

I direktor Perić misli da je broj gostiju prevelik i da predstavlja pretnju.

- Nešto se mora promeniti. Sve bi bilo u redu kada bi broj kupača bio prepolovljen - kaže Perić, procenjujući da preko sezone na plaži bude prosečno oko 1.000 ljudi.

Deo posetioca do Sakaruna dolazi turističkim brodovima, a vlasnici su preuzeli i obvezu da "smeće koje proizvedu njihovi gosti" vrate na brod. Ipak, koliko se to poštuje, teško je reći.

- Mi ne možemo da ograničimo broj posetilaca tako što ćemo naplaćivati ulaz kupačima, jer bi prethodno trebalo izraditi studiju, ograditi plažu, definisati ulaze. Za to naša Javna ustanova nema ovlašćenja, ovo nije koncesionirana plaža, ovo je ruralna plaža - kaže Perić.

Kao potencijalno rešenje razmatraju da se smanji broj turističkuh brodova, ili povećaju cene, ali takve mere za sada nisu definisane.

Za sada nitko ne otvara pitanje koncesioniranja Sakaruna, što bi otvorilo mogućnost naplate ulaska. Razlog je jednostavan: svi su u strahu da bi to pokrenulo nezaustavljiv stampedo kojim bi uvala uskoro bila pretvorena u – novo Zrće!

Čišćenje "albanske plastike"

Još jedan od problema koji muči plažu nastaje još pre početka sezone, kada je se organizuje čišćenje famozne "albanske plastike", otpada koji do Sakaruna morskim strujama stiže čak iz Albanije.

Komentari (1)

nada

05.09.2018 11:02

Djubre od komsija ne treba biti problem jer se volite i lizete !