Sud, hol suda
Tanjug/Dimitrije Goll
Sud, hol suda

Tanjug/Dimitrije Goll

Sud, hol suda, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Na kraju bizarnog slučaja, ona je osuđena zbog davanja lažne izjave, a Vrhovni sud je potvrdio oslobađajuću presudu za mladića, piše Glas Slavonije.

PROČITAJ JOŠ:

On je 2010. godine bio osuđen za silovanje, a iako je donesena pravosnažna presuda, došlo je do obnovljanja predmeta pa je devojka 2013. godine osuđena zbog davanja lažne izjave.

Državni tužilac je uložio žalbu na oslobađajuću presudu za mladića rekavši da je iskaz navodne žrtve neverodostojan, nelogičan i neuverljiv, ali je Vrhovni sud ipak odlučio da silovanje nije bilo dokazano.sud 

Viši sud u Leskovcu

T.S.

Viši sud, Foto: T.S.

Naime, devojka je u obnovljenom postupku rekla da su svi polni odnosi između nje i optuženog mladića bili dobrovoljni i da nije bilo silovanja ni prijetnji, a svoje lažno svedočenje je objasnila time da je bila mlada, luda i zaljubljena, i da nije bila svesna posledica, pa je zato mladića lažno optužila za silovanje.

PREPORUČUJEMO:

Tek kada je suprugu rekla šta se dogodilo, on joj je savetovao da postupi po savesti.

- Jedini razlog zbog čega je tada optuženog prijavila bilo je to što je htela da mu napakosti - stoji u pravosnažnoj odluci Vrhovnog suda, javlja Glas Slavonije.

- Izjavila je i da nije mogla više da ima na savesti činjenicu da je zbog njene nepromišljenosti osuđen neko nedužan, potpuno isključivši mogućnost sprovođenja novih veštačenja. Takav izmenjeni iskaz oštećene u kojem ona više ne tereti optuženog, već istraja u tome da nije govorila istinu u postupku u kojem je optuženi pravosnažno osuđen, dajući razloge za takvo postupanje, s pravom je prvostepeni sud ocenio logičnim, verodostojnim, životnim, ali i uverljivim, dovodeći ga u vezu sa svim okolnostima odlučnim za ocenu tog iskaza. S tim u vezi pravilno je vodio računa i o činjenici da je oštećena još 2010. godine dostavila izjavu overenu od javnog beležnika u žalbenom stepeni, tada, još nepravomoćnog postupka, u kojem je molila da se optuženika oslobodi, ističući da je sve preuveličano o silovanju, u kojim tvrdnjama je istrajala sve do danas, između ostalog, i u pravomoćnom postupku u kojem je priznala da je dala lažan iskaz - stoji u obrazloženju presude drugostepenog suda.