Milo Đukanović
EPA/Boris Pejović
Milo Đukanović

EPA/Boris Pejović

Milo Đukanović, Foto: EPA/Boris Pejović

Media centar je saopštio danas da je zadovoljan odlukom Agencije za elektronske medije (AEM) da zaustavi emitovanje rijaliti programa Pink i Hepi televizije preko kablovskih operatera.

Pročitajte još:

 

"Media centar izražava zadovoljstvo zbog prihvatanja naše inicjative od strane Agencije za elektronske medije (AEM) kojom smo zahtijevali hitnu izmenu Pravilnika o programskim standardima u elektronskim medijima. Media centar je tražio da se programski standardi u elektronskim medjima odnose i primenjuju i na kablovske operatere, a ne samo na televizijske i radio stanice registrovane u Crnoj Gori, kakvo je bilo rešenje u ovom propisu. Savet AEM je na sednici održanoj 1. februara usvojio izmene Pravilnika kojim je uvedena obaveza graničnog perioda za zaštitu maloletnika i za kablovske operatere" navodi se u saopštenju Media cantra koje potpisuje Goran Đurović, direktor Media centra.

Rijaliti Zadruga logo

Promo

Rijaliti Zadruga logo, Foto: Promo

U saopštenju se dodaje da je Pravilnik o programskim standardima u elektronskim medijima usvojen je 2011. godine.

"AEM je skoro osam godina smišljeno izbegavala da osigura primenu člana 82 Zakona o elektronskim medijima koji obavezuje i kablovske operatere na zaštitu maloletnika od neprimerenih sadržaja. Godinama televizije iz Republike Srbije (Hepi, Pink i Pink M) preko kablovskih operatera emituju tokom celog dana rijaliti programe u kojima se često promoviše nasilje i govor mržnje", kazali su iz Media centra.

Preporučujemo i ovo:

 

U saopštenju se navodi i da su Savjet i direktor AEM-a Abaz Džafić ignorisali zakon godinama dok su kablovski operateri emitovali tokom celog dana “Parove”, “Zadrugu” i “Farmu”.

Parovi

printscreen

Parovi, Foto: printscreen

"Članovi Savjeta AEM i direktor nisu ništa radili na ispravljanju mnogobrojnih slučajeva kršenja zakonskih akata za čiju su primjenu odgovorni. Media centar je siguran da ova inicijativa ne bi bila prihvćena da AEM nije dobila jasnu političku naredbu od vlasti da se onemogući emitovanje Hepi TV i Pink televizije, koji su postali nepoželjni mediji u Crnoj Gori jer su počeli da kritikuju javne funkcionere", kazali su iz Media centra.

 

Iz Media centra su kazali da i ova situacija pokazuje da AEM nje samostalna u svom radu i da nije nezavisni regulator, jer je kako tvrde ignorisala kršenje zakona od televizija iz susedne države sve dok god je to odgovaralo vlastima.

"Bez obzira na motive AEM, smatramo da je donošenje i primena pravila zaštite maloletnika u sadržajima koji se emituju putem kablovskih operatera dobar korak ka uvođenju reda u oblasti rada elektronskih medija", zaključuje se u saopštenju Media centra.