Milo Đukanović
Ilustracija
Milo Đukanović

Ilustracija

Milo Đukanović, Foto: Ilustracija

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić izjavio je da je predsednik Milo Ðukanović vraćanjem zakona, među kojima i Zakon o slobodi veroispovesti, parlamentu na ponovno usvajanje, "zloupotrebio svoje pravo".

Leposavić kaže da se Ðukanović na taj način svrstao među one koji su 28. decembra, "kriminalnim radnjama, pokušali da smanje Ustavom zagarantovan broj narodnih poslanika sa 81 na 80".

Leposavić je u intervjuu za podgoričke Vijesti rekao da će o tome sud brzo dati i građani i Skupština.

Istakao je da nekanonska CPC izmenjenim Zakonom o slobodi veroispovesti nije diskriminisana, već naprotiv tim zakonom svim verskim zajednicama garantovana je nepovredivost imovinskih prava.

U pogledu mogućih sporova, dodao je, potvrđeno je važenje Ustava i prihvaćenih međunarodnih ugovora prema kojima se svi sporovi ove vrste rešavaju pred nadležnim sudovima.

"Problem, međutim, nastaje kada pojedinci zastupaju stav da zakonom treba oduzimati i raspodeljivati konkretna dobra i nepokretnosti. Zakonom se to ne radi niti se zakonom mogu stvarati i gasiti crkve i verske zajednice. Zakoni kojima su činjene takve stvari, uvek su u istoriji izazivali ogromne ljudske katastrofe, pa je prethodni Zakon o slobodi veroispovesti zamalo doveo i Crnu Goru u takvo stanje. Zbog toga je i izmenjen", jasan je Leposavić.

Na konstataciju da opoziciona DPS Mila Ðukanovića političkim porukama plaši građane da će Srbija oteti državnu imovinu Crne Gore, odnosno imovinu MCP i SPC, Leposavić ističe da je to "potpuna neistina".

"Novi zakon o slobodi veroispovesti nikome ne dozvoljava da otima imovinu verskih zajednica, dok bi stari zakon to otimanje dozvolio svakome ko to poželi i ima da plati ili kompenzuje. Eto koliko je pomenuta tvrdnja netačna i žalosna", istakao je Leposavić.

Govoreći o obnovljenoj molbi Srbiji da izruči nekadašnjeg visokog funkcionera Dps Svetozara Marovića, Leposavić kaže da je to "vruć krompir koji je prethodna vlast ostavila građanima".

Nova vlada, dodao je, odlučila je da Srbiji uputi potpuno novu Molbu za izručenje Marovića.

Srbija, smatra, u tom slučaju treba da udovolji, ne samo Crnoj Gori ili novoj vladi, već onome što su, kako kaže, "zahtevi evropskog ekstradicionog prava i bilateralno preuzetih obaveza".

PROČITAJTE JOŠ: