Milo Đukanović
EPA
Milo Đukanović

EPA

Milo Đukanović, Foto: EPA

- Ali, njegov problem. Nisu valjda on i lideri većine koji su se horski oglasili očekivali da ću biti saučesnik u njihovom protivpravnom postupanju, i daljem podrivanju sistema i državnih institucija - rekao je Đukanović.

On je naveo kako Skupština Crne Gore ne može da donosi odluke bez kvoruma.

- Moraju se naučiti da Skupština ne može donositi odluke bez kvoruma, i da se mimo zakonske procedure ne može potvrditi mandat novom poslaniku bez prethodno pozitivnog mišljenja Državne izborne komisije - ističe crnogorski predsednik.

Đukanović tvrdi da predstavnici vladajuće većine u Crnoj Gori nisu pozvani da procenjuju da li je on prekršio ustav i poručio im da se obrate Ustavnom sudu Crne Gore.

- Nisu oni pozvani da sude da li sam prekršio Ustav. To neka izvole proveriti pred nadležnom institucijom - Ustavnim sudom. Ali, za njih je izgleda i skupštinski poslovnik nedokučivo štivo. Zato, dobronamjerni savjet: ne sudite o tome što ne znate. I ne branite vi Crnu Goru od mene - poručio je Đukanović i dodao:

- Na kraju, da biste dobili očekivano uvažavanje, i normalnu kohabitaciju, poštujte ustavne nadležnosti i potrudite se da malo vaspitanije komunicirate.

Podsetimo, Đukanović je vratio je na ponovno odlučivanje sve zakone koje je donela Skupština na sednici 29. decembra, među kojima su i izmene Zakona o slobodi veroispovesti, saopšteno je iz kabineta predsednika. Prilikom donošenja odluke pozvao se na član 94 stav 1 Ustava.

Povodom toga se na svom Tviter profilu oglasio i potpredsednik Vlade Dritan Abazović koji je oštro poručio:

- Vraćanjem zakona na ponovno glasanje, Đukanović dao sebi žuti karton. Ako prekrši Ustav smenićemo ga!

Pročitajte još: