Milo Đukanović
Ilustracija
Milo Đukanović

Ilustracija

Milo Đukanović, Foto: Ilustracija

Nakon nekoliko burnih dana, predsednik Opštine Budva Marko Carević, predsednik Skupštine opštine Krsto Radović, i odbornici Vladimir Bulatović (Crnogorska) i Snežana Kuč (DPS), saopštili su da od petka počinje dijalog o smirivanju situacije u Budvi i prevazilaženju tenzija. Sva je prilika da se to desilo pošto se umešao – međunarodni faktor.

Pročitajte još:

To je za sada ukratko epilog razgovora glavnih političkih aktera u prestonici crnogorskog turizma, nakon nemilih scena od srede koje su podrazumevale upotrebu grube fizičke sile protiv najviših budvanskih funkcionera od strane crnogorske policije.

Budva

Ilustracija

Budva, Foto: Ilustracija

Iako je policija doslovce izbacila iz zgrade opštine gradonačelnika i predsednika budvanskog parlamenta, Carević i Radović su se u četvrtak u 7:30 sati zajedno sa kolegama uredno vratili u svoje kancelarije, u čemu ih policija ovog puta nije sprečavala.

Preokretu u Budvi kumovao međunarodni faktor

Kada se na to doda i činjenica da su budvanski funkcioneri u sredu neobično brzo pušteni iz pritvora u Centru bezbednosti Budva, sve upućuje da je današnjem preokretu i znatno mekšem ophođenju policije prema budvanskom rukovodstvu, odlučujuće kumovao međunarodni faktor, pre svega – ambasade SAD, Velike Britanije i EU.

Budva

PrintscreenFacebook

Budva, Foto: PrintscreenFacebook

To su nešto ranije danas potvrdili i šef kabineta predsednika Opštine Budva Nikola Jovanović i potpredsednik Demokrata Dragan Krapović, koji su prvi javno saopštili da se međunarodna zajednica uključila u pregovore u Budvi.

Oni su naime uključivanje Evropske komisije, kao i ambasada SAD i Ujedinjenog kraljevstva okarakterisali kao "još jedan uspeh aktuelne vlasti" u Budvi, uz konstataciju da "jučerašnji državni udar nije uspeo".

Milo Đukanović

Ilustracija

Milo Đukanović, Foto: Ilustracija

Kada se podvuče crta i uvidi da čak ni upotreba sile ovog puta crnogorskom režimu nije pomogla da promeni vlast u Budvi, najmanje što se može zaključiti jeste da zapadni partneri blago rečeno nisu oduševljeni sa nasilnim metodama Podgorice.

Osuda prekomerne upotrebe policijske sile

Analitičar Boško Vukićević je uveren da dešavanja u Budvi nedvosmisleno pokazuju da crnogorski režim postepeno gubi svaku vrstu racionalnosti u političkim potezima, jer vlast jednostavno više nema načina da zaustavi svakodnevno osipanje glasača koje se pojavilo od početka litija.

Budva

Printscreen

Budva, Foto: Printscreen

On dodaje da se to jasno vidi iz činjenice da režim kao jedini odgovor na "događanje naroda" sada vidi isključivo u sprovođenju raznih vidova nasilja i zastrašivanja neistomišljenika.

- Međutim, takav pristup izgleda da više ne može imati podršku ni kod standardnih sponzora režima iz inostranstva. Intervencije američke i britanske ambasadorke, u kojima se na implicitan način osuđuje prekomerna upotreba policijske sile u Budvi, kao i selektivna primena pravde, ukazuju na moguće otkazivanje podrške vlasti od strane ključnih adresa na Zapadu - kaže Vukićević.

On ipak odaje priznanje na prvom mestu građanima Budve koji su svojim organizovanim otporom snažno skrenuli pažnju na nasilje režima.

Preporučujemo:

- Utisak je da su intervencije sa Zapada, povezane sa odlučnim prisustvom i delovanjem opoziciono orijentisanog naroda u Budvi, koji je trenutno tamo ubedljiva većina, bilo presudno za režimsku odluku o trenutnom obustavljanju policijskog nasilja u Budvi. Sve su prilike da se vlastodršcima iz Podgorice sužava manevarski prostor delovanja, da je opcija sve manje i da su ovo signali u pravcu demokratizacije Crne Gore - jasan je Vukićević.