Korona zbrisala hrvatsko Ministarstvo!

Alo.rs/J.V. | vesti 2020-07-08 18:36:51 2020-07-08 18:36:51

Sve glasnije najave o smanjenju broja ministarstava u budućoj novoj Vladi Republike Hrvatske dovele su do niza spekulacija o tome koji će resor izgubiti nezavisnost i pridružiti se nekom drugom, pa su se u turističkom sektoru proširile informacije da će trenutno Ministarstvo turizma biti prvo.

EPA

Dakle, kako prenosi Slobodna Dalmacija, trenutno je vrlo sigurno da će Ministarstvo turizma postati turistička uprava ili odeljenje na čelu sa državnim sekretarom za turizam u okviru velikog Ministarstva ekonomije. Kakva će druga odeljenja biti u tom ministarstvu još uvek se nagađa, ali se pominju energija, preduzetništvo i zanatstvo, pa čak i zaštita životne sredine.

Ministar koji će rukovoditi ovim velikim Ministarstvom biće i potpredsednik Vlade zadužen za privredu, tako da će turizam, iako formalno gubi ukidanjem nezavisnog ministarstva, prvi put imati drugog čoveka u vladi, što i turizmu kao sektor pridaje značaj.

Naravno, sve kombinacije su još uviek na stolu i o njima se raspravlja, ali ako Ministarstvo turizma više ne bude nezavisno, neće biti prvi put u nezavisnoj Hrvatskoj. Još 1990. godine, kada je osnovana prva Hrvatska Vlada, turizam je bio u nezavisnom Ministarstvu, na čelu sa grofom Jankom Vraniczani-Dobrinovićem, zatim Antonom Marčelom Popovićem, a od 1993. godine turizam je u zajedničkom Ministarstvu turizma i trgovine na čelu sa Brankom Mikšom.

ISPREPLITANJE RESORA

Od 1993. godine postala je nezavisno sa ministrima turizma Nikom Bulićem, Sergejem Morsanom, Ivanom Herakom i Pavom Županom Ruskovićem. Sve do 2003. godine, ona je funkcionisala nezavisno, samo da bi se te godine pripojilo velikom Ministarstvu mora, turizma, saobraćaja i razvoja na čijem je čelu bio Božidar Kalmeta. U okviru tog Ministarstva, sektor turizma imao je svog državnog sekretara Zdenka Mičića i tri turističke uprave.

Nakon toga, 2009. godine, Ministarstvo turizma ponovo je postalo nezavisno, a na njenom čelu su bili Damir Bajs, zatim Veljko Ostojić, Darko Lorencin, Antun Kliman i Gari Cappelli.

PROČITAJTE JOŠ:

- Realno je očekivati da će Ministarstvo turizma postati deo velikog ekonomskog ministarstva, jer u okviru svojih aktivnosti ima mnogo toga što je isprepleteno sa drugim odeljenjima i od njih zavisi. U jednom delu to su finansije, u drugom poljoprivreda, zatim regionalni razvoj, zaštita okoline, infrastruktura, pomorstvo ... Pored toga, kategorizacija je sada prebačena na županijske urede za turizam, a turistički inspektori deo su Državnog inspektorata.

Zbog toga bi turistička uprava u okviru takvog Ministarstva prilično dobro pokrivala potrebe turizma ako njegova administrativna odeljenja vode profesionalni ljudi. Tako je bilo i u Kalmetinu ministarstvu i turizam tada nije izgubio ništa na važnosti i snazi zato što je bio deo velikog resora -

Navodno se prvo mislilo da će se turizam ponovo spoji sa pomorstvom, transportom i komunikacijama, ali tome nisu skloni u ovom „pomorskom“ ministarstvu, tako da bi turizam i dalje trebalo da bude deo ekonomije.

Trenutno Ministarstvo turizma ima oko 150 zaposlenih, ali i jedan od najmanjih ministarskih proračuna u državi od samo 257 miliona kuna s tendencijom pada, a za iduću godinu prognoze su na tek 230 miliona kuna kojima bi to ministarstvo raspolagalo. Istina, tu je i novac Hrvatske turističke zajednice, čiji je ministar vršilac dužnosti predsednika i utiče na kreiranje njihovog plana rada i finansijskih aktivnosti.

NEZAHVALNE PROGNOZE

Naravno, dosta se nagađa o imenima onih koji bi vodili sektor turizma u velikom Ministarstvu preko funkcije državnog sekretara, ali to je sada vrlo nezahvalno predviđati. Naime, prvi čovek buduće turističke uprave ne mora nužno biti osoba iz vladajuće stranke, a još se ne zna ko će ući u Vladu i pod kojim uslovima.

Ne treba zaboraviti da je turizam, kao odeljenje, često sredstvo za zadovoljenje potreba koalicionih partnera u Vladi, tako da insajderi ne isključuju tu mogućnost ni sada. Najviše se pominje IDS, koji je već tri puta imenovao ministre turizma u SDP-ovim vladama, ali dobro obavešteni ljudi kažu da bi, ukoliko IDS nađe neki oblik zajedničkog jezika s vladajućom strankom, njih više zanimalo Ministarstvo regionalnog razvoja i neki položaj u njemu, nego za turizam.

PROČITAJTE JOŠ:

 

 

 

Expand player
Pogledajte više