Jozo Bogdan
Twitter
Jozo Bogdan

Twitter

Jozo Bogdan, Foto: Twitter

Samo koju minutu pre podne u Kliničkom bolničkom centru Rebro u Zagrebu u sredu je preminuo jedan od najpoznatijih i najuspješnijih hercegovačkih privatnika Jozo Bogdan, vlasnik FEALA iz Širokog Brijega. Sudbina je htela tako da je u nedelju pokojnog Bogdana ugrizla osa da bi potom u stanju anafilaktičkog šoka bio prevezen u mostarsku bolnicu. On je insistirao da se nikome ne govori da ga je ujela osa i da je stoga završio u bolnici. Nakon pogoršanja stanja i nakon što je pao u komu, u ponedeljak u popodnevnim satima prebačen je helikopterom u Zagreb, u KBC Rebro. 

FEAL iz Širokog Brijega renomirana je firma i ima dugu tradiciju u preradi aluminija. Osnovan je 1976. godine, a od 2000. godine je u potpunosti u privatnom vlasništvu pokojnog Joze Bogdana. Pogon FEAL-a je bio raketiran u ratu, a poslovanje je nakon toga bilo upitno. Bogdan je FEAL preuzeo u stečaju da bi ga do danas pretvorio u vodećeg prerađivača aluminija i aluminijskih građevinskih sistema u ovom delu Evrope. U devet firmi FEAL Grupa zapošljava više od 650 radnika.

Iako bez značajnijeg formalnog obrazovanja, Bogdanu su u Hercegovini pripisivali zasluge za preporod Širokog Brijega. Deo tamošnjih preduzetnika mu je uvek isticao talent u prepoznavanju poslovnih prilika i dar za okupljanje ljudi, uključujući i najboljih menadžera. Njegove firme će nastaviti da radi.

Pročitajte: