Protest desničara u Nemačkoj
Tanjug/AP
Protest desničara u Nemačkoj

Tanjug/AP

Protest desničara u Nemačkoj, Foto: Tanjug/AP

U tekstu koji potpisuje više autora opisuje se kako je 2018. otkriven krijumčarski lanac. Nemački istražitelji su tada na auto-putu uhvatili jednog muškarca kojeg su smatrali kurirom za ilegalnog oružja.

To je označilo početak višegodišnjih istraga koje su vodile od Hrvatske do Nemačke, Austrije i Švajcarske. Istražitelji su otkrili mrežu u kojoj je hrvatski lanac krijumčara oružja robom snabdevao druge lance krijumčara, među kojima i jednu grupu koja je najviše delovala iz Bavarske, kupovala krijumčareno oružje i dalje ga prodavala. NJihov navodni šef Aleksander R. (48), bivši carinik koji se okušao i u legalnom poslovnom svetu, s Hrvatskom nije imao samo navodne kriminalne veze, nego i privatne.

Kako piše Tagecajtung, on je oženjen Hrvaticom koja je „povezana s ultranacionalističkim veteranima paravojnih milicija, koji su se borili u ratu".

On delom živi i u Hrvatskoj, pa je tamo i uhapšen prošlog leta zbog sumnje da je ilegalno trgovao oružjem. Zatim je izručen Nemačkoj gde je još u istražnom zatvoru. Osim njega, zbog sumnje da su počinili isto krivično delo uhapšeno je još nekoliko osoba, prenosi DW.

Za novinare Tagecajtunga je zanimljiva veza Aleksandera R. s desnom scenom u Nemačkoj. Kako pišu, on je bio član Alternative za Nemačku (AfD), stranke čiji se delovi zbog sumnje u desni ekstremizam nalaze pod nadzorom Savezne službe za zaštitu ustavnog poretka, a s kojima je navodno prekinuo veze 2017.

U članku se podseća da je većina članova ove krijumčarske grupe bila deo desno-ekstremističke scene, a neki su takođe bili povezani s AfD-om i to s kontaktima sve do Bundestaga i vođe AfD-ovog desničarskog krila Bjerna Hekea.

Na tu vezu je, piše Tagecajtung, ukazao i iskaz jednog svedoka na suđenju u Hrvatskoj: "Već u aprilu 2019. je hrvatski sud osudio ukupno 11 osoba, koje su bile umešane u međunarodnu trgovinu ratnim naoružanjem i oružjem. (…) Jedan svedok je rekao da zna kome je oružje bilo namenjeno" i kao primaoca je označio AfD.

Deo uhapšenih krijumčara je učestvovao i u osnivanju udruženja Patriotska alternativa koje podržava desno krilo AfD-a.

U berlinskom listu se ističe kako se iz krugova bliskih istražiteljima doznaje da je „Aleksander R. zaradu od prodaje oružja hteo da iskoristi za osnivanje nove političke organizacije", verovatno podružnice Patriotske alternative u Bavarskoj.

Desničari divljali po Lajpcigu

Tanjug/AP

Desničari divljali po Lajpcigu, Foto: Tanjug/AP

U članku se navodi da su članovi grupe nameravali da izgrade nemačka naselja u Mađarskoj, Rusiji i Hrvatskoj za one koji žele da žive dalje od „rodnog-mejnstrima i istorijske indoktrinacije".

Autori članka u smatraju da razbijanjem krijumčarskog lanca slučaj nije do kraja rešen:

„Kada se pogledaju istrage i hapšenja moglo bi se govoriti o uspehu. O tome kako su istražitelji razotkrili lanac krijumčara pre nego što je desno-ekstremnu scenu mogao snabdeti većim količinama oružja i pre nego što je ono moglo biti upotrebljeno.

"Ali interni četovi, mejlovi i dokumenti koje smo dobili pokazuju jednu drugačiju sliku. U njima čitamo kako je jezgro grupe počelo da trguje i kako je Aleksander R. istovremeno radio na stvaranju novih desno-ekstremističkih krugova. On traži kontakt s desno-ekstremističkim organizacijama, sam deluje na osnivanju novih, do čega većinom ipak ne dolazi. Sve to radi godinama - a da ga niko u tome ne sprečava", piše list.

Osim toga, u tekstu se upozorava da je najmanje šest muškaraca navodno trgovalo oružjem, da ih se deset interesovalo za kjupovinu, a da je na kraju pronađeno malo oručja. Autori pretpostavljaju da istražitelji nisu pronašli sve oružje.

Novinari idu i korak dalje pa pitaju šta su planirali s oružjem, da li da formiraju militantnu grupu, te podsećaju da je stranka Zeleni u bavarskom pokrajinskom parlamentu od bavarskog ministarstva pravosuđa tražila odgovor na pitanje da li se tu radi o kriminalnom udruženju.

Odgovoreno im je da prema raspoloživim saznanjima to nije bio slučaj, a na pitanje s kojim je ciljem grupa prodavala oružje Bavarskoj, novinari nisu dobili odgovor, jer, kako je rečeno, istraga još traje.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

VOJIN

22.02.2021 19:33

и СРБОСЈЕК је био deutsche Erzeugnis !!!