Milo Đukanović
Tanjug/Tanja Valić
Milo Đukanović

Tanjug/Tanja Valić

Milo Đukanović, Foto: Tanjug/Tanja Valić

 

Iako raspop Miraš Dedeić ovih dana zadovoljno trlja ruke jer je ubeđen da će on i njegovi malobrojni sledbenici prestati da služe na ulici i domoći se nekog od 600 objekata SPC u Crnoj Gori, po svoj prilici to Milu nije primarno. Po svemu sudeći, Đukanović će najpre krenuti u juriš na priobalno crkveno zemljište, višemilionske vrednosti, koje mu je u ovom momentu bitnije od svetinja. 

Naime, brojni pravni eksperti, političari i sveštenici u Crnoj Gori uvereni su da je zapravo osnovni razlog zbog kog je Milo Đukanović i inicirao i usvojio skandalozni Zakon o slobodi veroispovesti to što želi da se dočepa basnoslovno vrednih parcela na atraktivnim lokacijama (uglavnom na primorju) koje pripadaju SPC, a ne želja da useli Miraševe popove u svetinje koje danas koriste sveštenici Mitropolije crnogorsko-primorske. Prema poslednjim dostupnim podacima, Srpska pravoslavna crkva poseduje 11.184.984 kvadrata zemljišta, na kojima maltene može da nikne nekoliko primorskih gradova, a za koje su izuzetno zainteresovani brojni stranci, na prvom mestu Arapi.

Najvrednija zemlja koju naša crkva poseduje u Crnoj Gori jeste ona na području budvanske opštine u Buljarici, gde se nalazi kompleks od 30 hektara, na kojima su izgrađeni i brojni objekti SPC.

Crnogorski mediji podsećaju da su mnogi zemljišni kompleksi Mitropolije od Jaza do Buljarice zapravo na samoj peni od mora. Na tom području je osam manastira s velikim zemljišnim parcelama.

- U Mrčevom polju, u zaleđu Jaza, Crkva ima zemlju i čeka investitora. Ništa manje vredna lokacija je i na Smokvici, gde je u vlasništvu Mitropolije 30.000 kvadrata zemljišta. Parcela od 12 hektara koja se graniči sa crkvenom parcelom na Smokvici pre 12 godina prodata je ruskim bogatašima za 25 miliona evra. U Bečićima Crkva van manastirskih kompleksa ima parcelu od 23.000 kvadrata, a kojoj bi mogla biti promenjena namena za gradnju. Atraktivne su i lokacije na kojima su planeri predvideli gradnju iznad tunela Mogren, gde SPC ima 22.000 kvadrata, Brajići, gde je parcela od 18.000 kvadrata, Mažići sa oko 6.000 kvadrata - objavili su crnogorski mediji.

Da se Đukanoviću žuri da počne s primenom zakona kojim država od SPC otima i svetinje i svu drugu imovinu, potvrdili su juče iz opozicionog Demokratskog fronta.

- Čini se sve da se kroz represivni policijski aparat na silu što pre obezbedi primena antipravoslavnog zakona. Režim je jasno pokazao kako će u praksi sprovoditi realizaciju ovog zakona i uz upotrebu SAJ-a i drugih parapolicijskih struktura vršiti desante na crkvenu imovinu, naše hramove, manastire i crkve, isterivati sveštenstvo i vernike SPC - ističu oni. 

Ukupna površina nepokretnosti upisana na Mitropoliju, Srpsku pravoslavnu crkvenu opštinu, Manastir Ostrog, Eparhiju budimljansko-nikšićku je oko 11.246.673 kvadratna metra, od čega 11.184.984 kvadrata zemljišta i 523 objekta (u međuvremenu izgrađeno još objekata).

Na protestima i hodže

Okupljenim vernicima na molebanu koji je u četvrtak uveče održanu u Herceg Novom pridružio se hodža, hercegnovski efendija Husein Hodžić, predsednik Islamske zajednice Crne Gore za Budvu i Boku.

- Pitaćete se zašto sam ovde, odgovaram da sam ovde što me Bog večni pozva da budem na pomoći bratu i komšiji - rekao je Hodžić.

 

Nisu ni sekta

Otac Milan iz Bara kazao je posle molebana u tom gradu da tzv. CPC nije ni pravoslavna (kanonska), ni crkva. Rekao je da CPC nije ni nekanonska crkva (otpala od kanonske), kakva je bila ruska zagranična.

- Ali nije čak ni sekta, već samo grupa obmanjivača i prevaranata. Carigradskom patrijarhu digne se kosa na glavi kad mu pomenu Miraša i CPC - kazao je.