Milo Đukanović
EPA/Boris Pejović
Milo Đukanović

EPA/Boris Pejović

Milo Đukanović, Foto: EPA/Boris Pejović

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović optužio je Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) da pokušava da čuva infastrukturu velike Srbije i da ometa evropski put Crne Gore, te najavio obnovu Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

Na internetu se, pojavilo pismo koje je Đukanović poslao patrijarhu Pavlu 1998. godine, gde govori sasvim drugačiju priču i gde sa sa puno poštovanja ophodi prema SPC.

Edi Rama

Tanjug/AP

Đukanovićevo pismo patrijarhu Pavlu prenosimo u celosti:

Vaša Svetosti,

Zahvaljujem na Vašem pismu od 17. novembra ove godine. Do kraja delim sa Vama mišljenje o značaju Mitropolije crnogorsko-primorske za Crnu Goru, i o njenoj ulozi kroz istoriju u borbi za slobodu crnogorskog, srpskog i ostalih balkanskih naroda.

Pismo Mila Đukanovića

Printscreen

Pismo Mila Đukanovića, Foto: Printscreen

Što se tiče konkretnog povoda Vašeg obraćanja, najodgovorniji predstavnici vlasti u Crnoj Gori, uključujući i one koji su resorno zaduženi za ova pitanja, više puta su u kontinuitetu javno saopštili zvanične stavove. Vama, kao i svim crkvenim velikodostojnicima, poznat je i moj odnos prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, i uvaženom Mitropolitu, što sam izražavao i svojim prisustvom liturgijama koje on lično služi, kao i u drugim prilikama.

Milorad Dodik

Alo!/Petar Marković