Plaža
Shutterstock
Ajkula

Associated Press

Ajkula prvi put posle 30 godina uočena kod Palma de Majorke, Foto: Tanjug/AP

Velike bele ajkule se vraćaju u Mediteran i Jadransko more! Prvi put nakon 30 godina, najopasniji predator u prirodi primećen je kod obala Palma de Majorke, što je oduševilo tamošnje biologe, ali i zabrinulo one koji žive od turizma.

- Ljudi su pričali da su još prošle godine videli veliku belu ajkulu, ali ovo je prvi put u poslednji 30 godina da postoji dokaz za tako nešto - naveo je španski biolog Rikardo Sagarminanga.

U Hrvatskoj navode da se velike bele ajkule duže vreme mogu videti i u Jadranu, a poslednji napad na čoveka dogodio se 2008. u blizini ostrva Vis, kada je neman dohvatila Damjana Peseka, ronioca iz Slovenije. On je preživeo napad, ali je teško povređen, pošto ga je ajkula zgrabila za levu nogu i rastrgla mu mišić potkolenice.

- Ima ih u Jadranu i uglavnom borave na otvorenom moru jer se hrane tunom. Realna je mogućnost da ih primete i neki od kupača, pogotovo kod ostrva kao što su Vis I Jabuka - naveo je prof. dr Alen Soldo sa univerziteta u Splitu.

On je i dodao da u Jadranskom moru živi oko 29 vrsta ajkula, a kada je reč o velikoj beloj, ona je zaštićena vrsta i ne sme se, kako navodi, loviti i uznemiravati.

- Od svih vrsta ajkula u Jadranu, samo je velika bela opasna po čoveka - naglasio je na kraju Soldo.

Komentari (3)

Lala

01.07.2018 13:24

Ja ni do kanala ne mogu otici, tako da se ne jedim.

Sosa

01.07.2018 15:22

@Lala - Veliki pozdrav za lalu,evo mene u Grckoj i iako je suncano i prelepo more, jedva cekam da se vratim u nasu divnu Vojvodinu!

Pera Bandera

01.07.2018 14:16

Još ih niko nije primetio u Dunavu, Savi, Kolubari, Moravi, Drini...Prema tome, nisu nam se baš preterano približile. One vole EUropu!