Hrvatska vojska
Youtube/Printscreen
Hrvatska vojska

Youtube/Printscreen

Hrvatska vojska, Foto: Youtube/Printscreen

Robert Pauletić, kandidat na listi Domovinskog pokreta u desetoj izbornoj jedinici, na Fejsbuku je komentarisao obeležavanje Oluje. Naslov njegove objave je "Vredi li jedna srpska žrtva zaista hiljadu hrvatskih?", prenosi hrvatski portal "Indeks".

Pročitajte još:

- Već decenijama je isto, hrvatski mediji (pod kontrolom onih koji ne vole Hrvatsku) stvaraju lažni utisak da je ovde bio građanski rat, agresor se ne imenuje, a ako je iko činio zločine, ko bi ih drugi činio nego - Hrvati? Mi smo valjda i sami sebe napali, verovatno zato što smo nepopravljivi, divlji fašisti? - piše Pauletić.

- U mejnstrim medijima se već decenijama papagajski navode slučajevi s neprestano istim žrtvama: naravno, žrtvama s agresorske, srpske strane. Imam utisak kao da jedan ubijeni sa strane napadača na Hrvatsku dobija isti medijski prostor kao hiljadu naših civilnih žrtava iz Vukovara, Škabrnje, odasvud!

Hrvatska vojska

EPA

Hrvatska vojska, Foto: EPA

Mi Hrvati smo dopustili da nas nakon ratne pobede medijski okupiraju. Zato većina Hrvata i glasa za onu političku opciju, navodnu desnicu, koja u vlast neretko inkorporira otvorene ili prikrivene mrzitelje Hrvatske - piše Pauletić.

Pauletić piše dalje kako ovih dana svedočimo medijskom specijalnom ratu. Komentarisao je govor Anje Šimprage i objavu Borisa Miloševića. Reč je o zastupnici SDSS-a i o potpredsedniku vlade iz redova spomenute stranke koji su ovih dana opisali kako je izgledala Oluja iz njihove perspektive.

- Ovih dana doživljavamo vrhunac toga pristupa medijskog specijalnog rata: ogroman prostor na televiziji i u novinama, nimalo slučajno, sa svojim "ljudskim pričama" dobijaju oni koji su sad i službeno deo vlasti: devojčica iz srpske kolone izbeglica, i potpredsednik Vlade kojem je u Oluji ubijena baka. Tako se agresorskoj strani daje ljudski pečat, pobuđuje saučešće, otupljuje oštrica agresorske krice, a usput na našu slavnu Oluju baca tamno svetlo. A gde su priče o našim žrtvama, o našoj mrtvoj deci, o našim poklanim civilima? O tome nije zgodno pričati, zbog međunarodne javnosti?

Hrvatska vojska ulazi u Knin

Youtube/Printscreen

Hrvatska vojska ulazi u Knin, Foto: Youtube/Printscreen

Hrvatice i Hrvati, naše žrtve, više nego ikad dosad, nemo traže da ne budu zaboravljene, da ih ne prebrišu iz sećanja oni koji su nas medijski i politički okupirali, pa nam sad sede u državnoj vlasti i još nam i lekcije dele - napisao je Pauletić.

Dolazak srpskog predstavnika na obeležavanje godišnjice "Oluje" podelio je javnost i u Srbiji i u Hrvatskoj.

Potpredsednik hrvatske vlade iz redova Samostalne demokratske srpske stranke Boris Milošević objavio je Fejsbuku post u kojem objašnjava zašto ide na proslavu "Oluje" - navodi da mu nije bilo lako da donese tu odluku, ali da u Knin ide "otvorena srca", s nadom da aktuelna vlada može napraviti važan korak ka budućnosti i društvu razumevanja i tolerancije.

- U Knin dolazim kao potpredsednik Vlade Hrvatske zadužen za ljudska prava. Kao član Vlade, Srbin iz Hrvatske, svestan opterećenja ratnog nasleđa u društvu koje osećaju Srbi u Hrvatskoj, ali ne samo oni, nego i svi građani Hrvatske, moram razmišljati racionalno i odgovorno te pokušati doprineti boljem društvu i građenju kulture mira - napisao je Milošević u postu pod nazivom "Priča jednog Srbina iz Hrvatske".

Hrvatska vojska

Profimedia

Hrvatska vojska, Foto: Profimedia

Kaže da mu nije bilo lako da donese ovu odluku kako zbog privatne porodične tragedije, tako zbog svih onih Srba koji su u Oluji nekog izgubili, onih koji su u izbeglištvu kao i onih koji su se vratili iako im je proces povratka opstruiran, prenosi Index.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne može da podrži prisustvo srpskih predstavnika na proslavi Oluje u Kninu, ali je dodao da su možda njihovi argumenti jači, uz konstataciju da on to za sada ne vidi.

Demokratski savez Srba (DSS), iz Hrvatske ocenio je danas da je odlazak potpredsednika hrvatske Vlade Borisa Miloševića (SDSS) na obeležavanje 25. godišnjice akcije "Oluja" "pogrešan, štetan i nadasve sramotan" postupak za srpski narod.

DSS Miloševiću poručuje da, ako ode u Knin, tamo može da predstavlja samo sebe i hrvatsku Vladu čiji je član, a nikako srpski narod, a pogotovo ne tu stranku.

Kolinda Grabar Kitarović, operacija Oluja

Printscreen HRT

Kolinda Grabar Kitarović, operacija Oluja, Foto: Printscreen HRT

- Srbi u Hrvatskoj pretrpeli su mnoga stradanja i nepravde, ali sačuvali su nacionalnu svest i dostojanstvo koje nisu ostavili Miloševiću na rasprodaju - poručuje Glavni savet DSS-a.

Članove SDSS-a, stranke čiji je predsednik Milorad Pupovac, DSS poziva da "izvrše pritisak na svoje rukovodstvo i suprotstave se nanošenju nacionalne sramote" koja će ih, kažu, pratiti generacijama, prenosi Hina.

- Sačuvajmo dostojanstvo predaka, ali i potomaka - poručuje DSS, stranka čiji je predsednik Jovica Radmanović.

- DSS navodi i da su Srbi u Oluji "pretrpeli stradanje nesagledivih razmera - te da niko ko deli pozitivne vrednosti ljudskog društva ne može da očekuje da predstavnici takvog naroda učestvuju u proslavljanju svoje nesreće.

- Obeležavanje Oluje je slavlje, a Srbi razloga za slavlje nemaju - navodi DSS.

Ćlan glavnog odbora SNS Aleksandar Marković je saopštenju naveo da Hrvatska proslavlja dan kada je zločinackom akcijom "Oluja" izvršila etničko čisćenje Srba iz Hrvatske, proteravši najveći deo srpskog naroda koji je vekovima živeo na ovim prostorima.

Hrvatska vojska

Youtube/Printscreen

Hrvatska vojska, Foto: Youtube/Printscreen

Podseća da je u ovom zločinačkom poduhvatu ubijeno ili nestalo više hiljada Srba dok je proterano vise stotina hiljada Srba, čija imovina je potom uništena ili opljačkana.

- Još neverovatnije je da postoji volja i spremnost nekog Srbina da prisustvuje proslavi koja se u Hrvatskoj organizuje povodom godišnjice Oluje a koju Hrvati tako cinično nazivaju ''Dan pobede''. Teško je razumeti u čemu se sastoji ta "pobeda"? - naveo je Marković.

- Ta genocidna vertikala započeta je tokom pokolja i vešanja srpske nejači i starih od strane ustaša u Mačvi tokom Prvog svetskog rata, nastavljena sistematskim ubijanjem stotine hiljada Srba u Jasenovcu i drugim logorima smrti u NDH, a svoj završni čin ona je dobila u takozvanoj operaciji ''Oluja'', najvećem etničkom čišćenju jednog naroda sa njegovih vekovnih ognjišta od vremena Drugog svetskog rata - naveo je predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović.

Preporučujemo:

Komentari (3)

Dane67

03.08.2020 01:20

Želim tvojoj porodici svu sreću porodice Zec.

Bane

03.08.2020 06:14

Hrvat - to je teška sraqmota.

Mario

03.08.2020 22:41

Koliko je srba poginulo za Veliku Srbiju i sve se srusi u jednom danu.