ISPOVEST MLADIĆA ZAVISNIKA Damir je batalio fakultet da bi se kladio, imao je devojku, a život mu se promenio kada je na tiket stavio MEČ SRPSKOG TENISERA!

Bio je uzoran student, statistika mu je išla od ruke, pa je hteo da okuša sreću...

Zagreb, Hrvatska
Ilustracija, Foto: Profimedia

"Obožavam sport, a odlično mi ide i matematika", pohvalio se na početku razgovora 29-godišnji Damir B., koji je želeo da ostane anoniman. No, nastavak njegove priče nije toliko optimističan.

"Kladim se svaki dan poslednjih osam godina. Odlazak u kladionicu mi je kao neki ritual. Krenuo sam kao klinac i svidelo mi se. Već znam i svu ekipu, više-manje uvek je netko poznat. Dođem, malo popričamo, odigram svoje. Vrlo slično kao i odlazak u lokalni kafić. Samo s razlikom da ne trošim nego često i dobijam", objašnjava.

Onlajn klađenje ga nikad nije zanimalo jer mu je "gušt" da ima listić u ruci. To radi samo kad je neka nužda, otprilike neki neradni dan.

 

Bio je student matematike i oduvek ga je zanimala statistika. Na fakultetu je baš pao drugu godinu i imao je višak vremena pa je s kolegom otišao da okuša sreću.

Prvih meseci igrao je tako periodično, ali mu se klađenje činilo sve privlačnije dok nije prešlo u svakodnevno. Barem jedan listić, čisto da ne propusti sreću.

Inače voli i da se karta, zaigra i poker još s ekipom iz srednje, no u proseku to radi jednom mesečno.

Kad je Damir pre pet godina upoznao devojku, od nje nije skrivao svoju strast. Ona mu je u početku bila podrška.

"Išli smo nekad i zajedno u kladionicu. Jednom smo bili zajedno u Zagrebu na teniskom meču koji mi je baš ostao na listiću za dobitak od 7.000 kuna. Radilo se o jednom srpskom igraču. I - dobio sam. Tada se nije bunila. Čak smo kasnije s tim novcem platili i more. Brzo smo počeli da živimo zajedno kod nje. Nakon dve godine veze sve je više prigovarala", priča Damir za "100posto".

Priznaje da je fanatično pratio utakmice, dok bi bili u izlasku ili na slavlju rođendana proveravao je rezultate na mobilnom telefonu. No, ne smatra to velikim problemom.

Kladionica tiket
Ilustracija, Foto: Dejan Briza

"Meni je to strast. Kao što je nekome drugome piće. Ja, eto, nisam nikada popio više od dve čaše".

Dosta vremena samo proučava igrače ili klubove i njihovu statistiku. Ne želi puno prepustiti slučaju. Od fakulteta je odustao i zaposlio se s 25 godina. Trenutno radi kao poslovođa u prodavnici. Na poslu je uzoran radnik, kaže da baš nikad nije imao problema zbog svog klađenja.

Kad nema novca pozajmi od prijatelja

Pre tri godine su stvari pomalo izmakle kontroli kad je ušao u minus jer je hteo da uplati 'siguran listić'. Tada mu je to postala praksa. Kad više ne može u minus, digne i gotovinu s kreditne kartice. Ali, kaže, dug uvek podmiri. Ako mu baš bude kritično, pozajmi nešto gotovine od prijatelja koji ima svoju firmu.

Pokušao je da prestane, ponajviše zbog pritiska devojke, ali brzo je popustio. Onda je smanjio uloge i broj listića. No, svestan je i sam, stvari mu često izmaknu kontroli.

 

Podstanar je i uvek pazi da stanarinu plati na vreme. S devojkom je raskinuo pre godinu dana. Jednostavno su se sve više razilazili, a ona je bila 'sve ljubomornija' na njegovo vreme koje je trošio na svoj 'hobi'. Uloge povećava periodično, ponekad izgubi puno, ali nekad i puno dobije. Kaže da je siguran da mu se kockanje zapravo isplati.

"Za zavisnike kockanje više ne može biti zabava jer su bolesni. Kockanje nije samo pitanje uloženog vremena i novca, brojne su posledice", kaže dr. sc. Davor Bodor, šef Dnevne bolnice za ovisnost o kockanju u sklopu Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan.

 

Pratite nas na InstagramuFejsbuku

 

PROČITAJTE JOŠ VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS OVDE

Najnovije - Alo.rs