Crna Gora, Milo Đukanović, Crnogorci
Tanjug
Marko Milačić, saslušanje, Podgorica

Privatna arhiva

Marko Milačića, Foto: Privatna arhiva

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić uputio je otvoreno pismo ambasadorki Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke povodom komentarisanja presude u slučaju „Državni udar“.

Pismo prenosimo u celini:

Novoimenovana ambasadorko Sjedinjenih Amerčkih Država, dobrodošli u moju zemlju.

Na samom početku jedna činjenica: ovo je moja zemlja, a ne Vaša. Moji preci, a ne Vaši, ginuli su za ovu zemlju, moji preci, a ne Vaši stvarali su ovu zemlju. Vi se, gospođo Rajzing Rajnke, ponašate, iako ste odnedavno tu, kao da je suprotno, kao da je ovo Vaša zemlja, a ne moja i mojih sunarodnika. Tako ste, valjda, navikli.

Juče ste otvoreno komentarisali prvostepenu, nepravosnažnu presudu u slučaju poznatijem kao „Državni udar“, ne skrivajući zadovoljstvo i spominjući transparentnost i otvorenost u kontekstu ovog sudskog procesa. Kazali ste i da je to „bitan korak naprijed za vladavinu prava koji šalje snažnu poruku o nedopustivosti pokušaja da se podrije demokratija“.

ALO EKSKLUZIVNO SAZNAJE Posle vojne parade u Nišu, NATO započeo operaciju "Munjeviti odgovor" u Hrvatskoj! Učestvuje "Vojska Kosova" i još 14 armija!

Moram biti direktan: odakle Vam pravo da se ovako direktno i otvoreno miješate u unutrašnje stvari moje zemlje? Odakle Vam pravo da — i to na kakav način — komentarišete nepravosnažne sudske presude, pa bilo riječi i o ovakvom sudstvu, i o ovakvim institucijama. Nije razlog mog obraćanja Vama sudski proces „Državni udar“, to je samo povod kroz koji se još jednom jasno vidi priroda političkog pristupa Vaše zemlje.

Milo Đukanović

EPA/Boris Pejović

Milo Đukanović, Foto: EPA/Boris Pejović

Nepodnošljiva je lakoća vašeg — a kada kažem vi mislim na administraciju koju predstavljate — beskrajnog miješanja u unutrašnje stvari drugih država. Venecuela je vaša poslednja, u predugom nizu, žrtva. Da li Vi, lično, gospođo Rajzing Rajnke, volite kada Vam se neko, van Vaše porodice, miješa u život Vaše porodice? Da li Vi i Vaša administracija volite kada se administracija druge države miješa u Vaše unutrašnje stvari? Siguran sam da je odgovor i na prvo i na drugo pitanje negativan. Tako je i sa narodom moje zemlje.

PANIKA U SARAJEVU Dojavljeno da je postavljena bomba u Kantonalnom sudu

Vi ste, gospođo Rajzin Rajnke, predstavnik poslednje zemlje na svijetu, ali bukvalno poslednje, od svih država, koja ima pravo da govori o podrivanju demokratije. Vi ste, SAD, zemlja — sinonim za podrivanje demokratija u svijetu. Vi ste zemlja, gospođo Rajzin Rajnke, čija se skoro pa cjelokupna istorija spoljne politike može definisati istorijom podrivanja tuđih demokratija. To je, gospođo Rajzing Rajnke, stil Vašeg spoljnopolitičkog života. To je Vaš vitalni državni interes. To je Vaša osobenost. To ste vi.

Crna Gora

Shutterstock

Crna Gora, Foto: Shutterstock

Vaša sloboda jednako je srazmjerna neslobodi drugih. Vi se bojite slobode drugih, jer vjerujete da vas ona ugrožava. Vi ćete radije, gospođo Rajzin Rajnke, podržati neslobodu koja Vam služi, nego slobodu koja Vama nije poslušna. To je primjer moje zemlje. Oličenje neslobode u ovoj, u istoriji slobodom prebogatoj zemlji, jeste onaj kog ste vi stvorili i koji služi vama, Milo Đukanović. Vi i on, vi i takvi, slobodom nazivate neslobodu, a demokratijom autokratiju i oligarhiju. Vi i on stvarate maju (maya), da se poslužim terminom iz zemlje u kojoj ste Vi radili, Indije: iluziju (demokratije) i obmanu (naroda).

MIROSLAV PREŽIVEO PAKAO U SVOM VINOGRADU Prišli mu migranti, zatražili malo vode, a onda je jedan od njih potegao nož i izvadio zeleni konopac...

Sve što vi radite na globalnom planu, nazivajući to slobodom i demokratijom, taj, vaš čovjek, radi u mojoj zemlji. Vi uzimate resurse drugih država koristeći ih za vaše bogaćenje, isto radi i on. Vi u zatvore šaljete slobodne ljude, poput Džulijana Asanža, isto radi i on. Vi „ratujete za mir“ i tako po svijetu, bombama, širite „demokratiju“, isto je radio on početkom devedesetih. Vi imate Gvantanamo, on svoj Spuž. Vi imate NATO, on ima svoje jurišne odrede. Vi imate vaše banke putem kojih isisavate novac širom svijeta, ima i on svoje. Vi imate Si-En-En, on ima „Pink“. Vi ste blizanci, samo ste to vi ljepše i globalno upakovali. U suštini: isti ste.

Crna Gora zastava

Shutterstock

Crna Gora, Foto: Shutterstock

Nije Vam, gospođo Rajzing Rajnke, bilo dovoljno što ste se 1999. godine umiješali u unutrašnje stvari moje zemlje, „tomahavk“ raketama, nego nastavljate da se miješate drugim sredstvima. Umjesto što ovako, drsko, zabadate nos tamo gdje Vam nije mjesto, savjetujem Vam da se „umiješate“ na drugi način: pođete u Murino, stanete isped spomen-obilježja ubijenim civilima, naročito djeci, kleknete i izvinite se. To je jedino miješanje koje bi bilo ljudski opravdano.

ĆORAK ĐUKANOVIĆU! Svi putevi vodili do "gospodara" Mila, ali je promenjen pravac! Ispaljena najteža crnogorska granatu na Srbiju ali je – lažna!

Ja volim Vašu zemlju. Živio sam kratko u njoj. Volim SAD Martina Lutera Kinga i drugih Vaših velikana, ali ne i Vašu, za cijeli svijet i civilizaciju, pogubnu, antidemokratsku politiku.

Gospođo Rajzing Rajnke, prestanite da podrivate našu slobodu i našu zemlju, i uz čestitke na Vašem naimenovanju, molim Vas: dalje ruke od moje zemlje!

Komentari (6)

Vanesa

11.05.2019 17:22

Bravo za objavljen tekst!

Baki

11.05.2019 18:54

U svemu se slazem što si napisao samo se na slazem u jednom.Nije ona nikakva gospodja ona je obično smrdljivo amer djubre!!!

Lana

11.05.2019 20:36

.Auuu ... ! Svaka čast! Ovo je jedina istina, bravo!

Ratni veteran

11.05.2019 21:19

Care, samo mogu jedno reći " skidam ti kapu". Drugačije ne mogu naći dovoljno dobar izraz. Svaka ti čast. Ovaj "šamar" treba da boli do kosti. Na ovo ne može ostati ravnodušna bilo kakva bagra, pa ni ona.

Simo Djordjevic

11.05.2019 23:34

I Vucic bi isto to napisao, da smije..a ovi kriminalci iz opozicije koji zare i pale su vec unapred prodali zemlju i narod za saku dolara..

flamantes

12.05.2019 10:45

Maśa nije Crnogorac, njegovi se jesu borili za Crnu Goru, ali se on bori protiv nje.