TRAŽI 750 MILIONA DOLARA ODŠTETE Bosanac tužI Folksvagen i to ne prvi put

Tužio ih je pod optužbom da narušava slobodu tržišnog takmičenja.

Folksvagen
Folksvagen, Foto: Tanjug

Bosanski preduzetnik Nijaz Hastor, vlasnik kompanije za proizvodnju autodelova "Prevent", tužio je nemačkog automobilskog giganta "Folksvagen" pod optužbom da narušava slobodu tržišnog takmičenja i zatražio odštetu u iznosu od 750 miliona dolara.

U tužbi se navodi da Folksvagen ucenjuje manje dobavljače, koristeći svoju snagu i veličinu, da ih prisili na nepoštene radne uslove i cene usluga, poput one da se manjim dobavljačima zabranjuje da svoje poslovanje prodaju većim kompanijama dobavljača, čime bi ostvarili bolju pregovaračku poziciju.

Pročitajte još

Tužba uložena na sudu u Detroitu odnosi se konkretno na sedam manjih dobavljača automobilskih delova za Folksvagen u saveznoj državi Mičigen, koji su ugovorom sprečeni da svoje poslovanje prodaju drugoj kompaniji.

Hastor tvrdi da te ugovore s manjim dobavljačima Folksvagen sklapa isključivo kako bi njegovu firmu "Prevent", koja se inače specijalizovala za proizvodnju autonavlaka, onemogućili u daljim akvizicijama.

"Ova tužba je neutemeljena. Borićemo se odlučno protiv nje služeći se svim sudskim merama koje su nam na raspolaganju", odgovorili su iz "Folksvagena" agenciji Rojters.

"Prevent Grupa" je rasla upravo zahvaljujući preuzimanju takvih manjih firmi dobavljača Folksvagena širom sveta što im omogućava da moćnom Folksvagenu postavljaju i neke vlastite zahteve.

Sudeći prema dostupnim medijskim informacijama, Nemci su već dobro upoznati sa Nijazom Hastorom sa kojim sarađuju poslednjih 20 godina, a kako se navodi, u poslednjem okršaju "Preventa" i "Folksvagena", 2016. godine, nemačke firme ćerke "Preventa", "KarTrim" i "ES Automobilgus", koje proizvode kožne presvlake i kutije menjača, obustavile su isporuku Folksvagena što je zaustavilo nemačku proizvodnju automobila u najmanje polovini njihovih pogona na nedelju dana.

Obustava je usledila nakon što Folksvagen nije hteo da pristane da Hastoru plati 58 miliona evra odštete, a nakon toga, "Prevent" i Folksvagen su postigli novi dogovor za produženje isporuke delova za još šest godina.

Hastor, rođen u Novom Goraždu, u istočnom delu BiH, osnovao je "Prevent grupu" 1999. godine u Sarajevu i ta firma za proizvodnju autopresvlaka ubrzo je postala jedan od vodećih izvoznika na području BiH.

Vremenom su svoju glavnu delatnost proširili na proizvodnju enterijera za jahte i čamce, zaštitne opreme i odeće i nameštaja, rade na 15 lokacija i zapošljavaju 15 hiljada ljudi.

U 2005. godini preuzeli su i solunsku brodograđevinskuu kompaniju "AD Brodovi" koja se bavi proizvodnjom jahti.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi