HRVATSKA VRTOGLAVO TONE Plate sve manje, kriza proždire komšije, a ovo su najveći gubitnici!

Najveći gubitnici korona krize u Hrvatskoj, do sada su zaposleni u uslugama, dok se čini da su najbolje prošli zaposleni u državnoj upravi i javnim službama.

Hrvatska
Hrvatska, Foto: EPA / Antonio Bat

Takav zaključak proizilazi iz podataka državne statistike o prosečnim platama u Hrvatskoj u prvih osam meseci ove godine u poređenju s platama i istom periodu prošle godine.

Iako se, kako upozoravaju ekonomisti, u međuvremenu delom promenila metodologija, podaci jasno pokazuju da su prosečne mesečne neto plate u prvih osam meseci ove godine najviše potonule u sektoru usluga te rudarstva, dok su, s druge strane, najznačajnije porasle u javnom sektoru.

Da li ste ove godine putovali u inostranstvo?

Ukupan broj glasova: 74

 • Jesam: 24% (18)
 • Nisam: 76% (56)

Razlozi za to su poznati. Javni sektor se krajem prošle godine, podsećaju stručnjaci, izborio za povećanje plata, a prava zaposlenih u njemu prilično su jako zaštićena i kolektivnim ugovorima. To u praksi otežava prilagođavanje plata u tom sektoru stanju na ekonomskom terenu koji je koronakriza snažno pogodila.

Sektor usluga je dobar deo proleća bio u "lockdownu", od kojeg se brojne firme još nisu oporavile. Turistička sezona koja je usledila bila je, s obzirom na okolnosti, dobra, ali daleko ispod prošlogodišnje.

Posledica toga je da su prosečne neto plate u turizmu i ugostiteljstvu u prvih osam meseci ove godine bile 66 kuna, ili nominalno 1,2 odsto, manje nego u istom lanjskom periodu.

Povezane vesti

 • Korisnik: Sem
  24/10/2020 - 09:18
  Ma bitno je da vi napredujete, prvi ste po motanju kablova u Evropi.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi