Hrvatska
EPA / Antonio Bat
Hrvatska

EPA / Antonio Bat

Hrvatska, Foto: EPA / Antonio Bat

Takav zaključak proizilazi iz podataka državne statistike o prosečnim platama u Hrvatskoj u prvih osam meseci ove godine u poređenju s platama i istom periodu prošle godine.

Iako se, kako upozoravaju ekonomisti, u međuvremenu delom promenila metodologija, podaci jasno pokazuju da su prosečne mesečne neto plate u prvih osam meseci ove godine najviše potonule u sektoru usluga te rudarstva, dok su, s druge strane, najznačajnije porasle u javnom sektoru.

Da li ste ove godine putovali u inostranstvo?

 

Razlozi za to su poznati. Javni sektor se krajem prošle godine, podsećaju stručnjaci, izborio za povećanje plata, a prava zaposlenih u njemu prilično su jako zaštićena i kolektivnim ugovorima. To u praksi otežava prilagođavanje plata u tom sektoru stanju na ekonomskom terenu koji je koronakriza snažno pogodila.

Sektor usluga je dobar deo proleća bio u "lockdownu", od kojeg se brojne firme još nisu oporavile. Turistička sezona koja je usledila bila je, s obzirom na okolnosti, dobra, ali daleko ispod prošlogodišnje.

Posledica toga je da su prosečne neto plate u turizmu i ugostiteljstvu u prvih osam meseci ove godine bile 66 kuna, ili nominalno 1,2 odsto, manje nego u istom lanjskom periodu.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

Sem

24.10.2020 09:18

Ma bitno je da vi napredujete, prvi ste po motanju kablova u Evropi.