Ako idete na Jadran da zaradite, široko IZBEGAVAJTE ovaj grad i njegovu okolinu! Možete doživeti veliku NEPRIJATNOST!

Alo/Index.hr/V.M. | vesti 2019-06-30 12:14:00 2019-06-30 12:14:00

Poslodavci u turizmu još od prošle godine upozoravaju da im nedostaje radnika. Objavili su da im nedostaje 1800 konobara i kuvara, a kažu da im ukupno manjka oko pet hiljada radnika. Zbog nedostatka radne snage bilo bi za očekivati da su uslovi za konobare i ostale radnike u turizmu znatno bolji nego ikad ranije.

Dušan Milenković

Ako ste bez posla i razmišljate da uzmete tacnu u ruke i konobarišete na Jadranu preko leta, a čujete da se traži i suvim zlatom plaća svaki radnik koji će odraditi sezonu i zaraditi nešto novca da preživi barem jesen - žao nam je, ali nećete zaraditi novac koji će vas provući kroz jesenske mesece.

Pročitajte još:

Puno je oglasa, ali...

Naime, internet je prepun oglasa u kojima se traže konobari. Poslodavci kukaju da nema ko da radi i da će sezona propasti jer u njihovim kafićima, restoranima i beach barovima nema ko da služi pivo, koktele, ćevape, lignje i fantu s tri deci mineralne i puno leda.

Pregledom dvadesetak oglasa za konobarski posao može se videti da plate nisu senzacionalne, uslovi rada su u redu, želje poslodavaca uglavnom minimalne, ali od sezonskog posla se ne da živeti.

Morate se sami snaći za smeštaj

- Tražimo za sezonu, ali i za stalno. Plaća je pet hiljada kuna. Radi se osam sati dnevno i imate jedan slobodan dan u nedelji - rekla je vlasnica kafića u Splitu. Plata koju nudi je prosečna za konobarski posao većine oglasa. Kao i radno vreme. Za 48 sati nedeljno ili cca 200 sati u malo dužim letnim mesecima nude 5.000 kuna, odnosno 25 kuna po satu. U prevodu to je 3,5 evra po satu. Nije katastrofalno, ali nije ni nešto zbog čega bi neko potegnuo do Splita. Naime, kafić očajnički traži radnike, ali ne nudi smeštaj.

- Svi iznajmljuju gostima pa ćete morati sami da se snađete za smeštaj - kaže vlasnica kafića kroz koji prođe dobar deo putnika koji s autobusa siđu u Split.

Probni rok je rastezljiv. Mesec-dva radite pa vam kaže jeste li zadovoljili i hoćete li nastaviti da radite i van sezone, ako ste se snašli za smeštaj. U prevodu to znači da ćete nakon što prođu najveće gužve ostati bez posla, a novac ste već potrošili na spavanje u nekoj od soba ili apartmana koje Splićani iznajmljuju turistima.

Pravo na obrok je pola sata i on je besplatan

Slično je i u Pakoštanima.

- Nedelja je slobodna. Konobari ne rade nedeljom, tada mi preuzimamo posao - kaže vlasnica koja, tvrdi, drži miran kafić koji se zatvara već u 22 sata. Plata je od pet do šest hiljada kuna, ali nema smeštaja.

- Imate pravo na marendu u jutarnjoj i popodnevnoj smeni - kaže. Da li to znači da je osiguran topli obrok.

- Ne, ne. Možete uzeti pola sata slobodno za marendu. Neko će vas zameniti - rekla je.

Smeštaj je naročit problem kod polovine ispitanih poslodavaca. Lokalne radne snage nema, sobe i apartmani su preskupi pa bi konobari sezonci valjda morali da spavaju na klupama ili plažama.

Treba vam smeštaj? Platite svaki dan 50 kuna za režije

- Imam smeštaj, plata je šest hiljada kuna - kaže vlasnik kafića i fast fooda na Krku. Zvuči jako dobro u poređenju sa pređašnjim oglasima. Ali, uvek, postoji ali.

- Za sobu ću vam odbiti 50 kuna dnevno od plate - kaže vlasnik.

Expand player
Pogledajte više