Vojska
EPA
Vojska

EPA

Vojska, Foto: EPA

Bedri Ziberaj, visoki oficir Oslobodilačke vojske Kosova, trebalo bi danas da bude saslušan pred Specijalističkim sudom za zločine OVK u Hagu.

Poziv iz Specijalnog tužilaštva u Hagu stigao je početkom decembra, o čemu je 13. decembra Jetljira Ziberaj, Bedrijev sin i savetnik odlazećeg ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija, obavestio javnost na svojoj Fejsbuk stranici, šturo navodeći da će njegov otac biti ispitan u Hagu „zbog angažovanja u OVK“.

Ono što je interesantno da je pet dana posle Fejsbuk objave Ziberajevog sina, 18. decembra, iz vatrenog oružja, na dužnosti, ubijen Nazmi Rustemi, šumarski inspektor u Prištini. Ubijeni je trebalo da bude svedok protiv osumnjičenih za likvidacije Albanaca koji su odbijali da sarađuju sa takozvanom OVK. Njegova supruga Elmaze Rustemi prenela je da je Nazmi primio poziv iz Euleksa.

- Kada se vratio, pitala sam ga šta se dogodilo. Odgovorio je samo da je sve u redu i ništa više. Poslednji put je otišao u Euleks - objasnila je ona. Iz Specijalnog tužilaštva, međutim, nisu mogli dati informaciju da li je pokojnik bio svedok.

Ono što je odranije poznato je da je u predmetnom sudu u Prizrenu, u kladu sa Zakonom o krivičnom postupku SRJ, međunarodni tužilac u okrugu Prizren Debora Vilkinson još 11. februara 2005. iznela optužnicu protiv šestorice pripadnika OVK, Selima Krasnićija, Bedria Ziberaja, Kšavit Elšana, Kšemajla Gašija i Islam Gašija, u kojoj je jedna od tačaka i otmica svedoka Murata Rustemija kog su nezakonito 10. juna 1998. „uhapsila“ trojica vojnika OVK-a u crnoj uniformi, od kojih su dva prepoznata kao Agron Krasnići i Zajim Bajraktari.

Svedoci su izjavili da je izveden iz dvorišta njegove kuće dok je jedan od svedoka potvrdio da je video Rustemija pretučenog u pritvoru. Na strani dvadeset ove optužnice jasno se navodi da su u predmetu ovi osumnjičeni i njihovi saradnici „upozoravali i pretili“ svedocima da ne svedoče.

Kada pažljivo pogledate optužnicu i drugi dostupan materijal, prilično je jasno da je dotični Rustemi iz predmeta kidnapovan i da više nikada nije viđen, Bedri Ziberaja i ostale svedoci su imenovali kao počinioce, a kada je suđenje počelo, šest godina kasnije, svedoci su odbili da svedoče ili su ubijeni, uključujući i nekoliko članova porodice Rustemi, od kojih je jedan bio Muratov sin.

Postoji i izveštaj Ministarstva spoljnih poslova SAD koji daje kratak rezime ubistva Hasana Rustemija u slučaju protiv Ziberaja. Pričalo se da su nakon ubistva tela mrtvih ekshumirana i spaljena. Očigledno je to učinjeno kako bi se poslala poruka drugim svedocima.

Tagovi