Miroslav Lazanski
Printscreen: Youtube
Miroslav Lazanski

Printscreen: Youtube

Miroslav Lazanski, Foto: Printscreen: Youtube

Gledao sam ovih prazničnih dana malo televizije dragih nam suseda. Pa tako, na HRT 4 nabasah na emisiju koja se bavi revizijom istorije na prostorima bivše SFRJ. Gost je bio uvaženi zagrebački profesor, istoričar dr Hrvoje Klasić. Povod je bila navodna ideja nekih krugova da se u Beogradu podigne spomenik Slobodanu Miloševiću. Iako mislim da bi se taj spomenik, pre svega, trebao podići u Zagrebu.

Iako se uvaženi profesor Klasić svojski trudio da ostavi bar privid objektivnosti, iako je malo, onako ovlaš, opalio i po svojima, ipak je zaključak bio da su za sve nesreće, tragedije i ratove na prostorima bivše SFRJ krivi Srbi i Srbija. Tako reče profesor Klasić "da je Srbija vodila četiri rata i sve ih izgubila”. Neverovatno, pa rat u Sloveniji nije vodila Srbija, već JNA, u kojoj su tada bili i Hrvati i kao oficiri i kao podoficiri i vojnici. Rat u Hrvatskoj nije vodila Srbija, već Srbi, građani Hrvatske, koji su se pobunili jer im je nova vlast u Hrvatskoj servirala ikonografiju NDH 1941–1945. Zar nije Stipe Mesić u retkom nastupu iskrenosti rekao "kako je HDZ svojom pogrešnom politikom 1990-1991. godine antagonizirao Srbe u Hrvatskoj protiv nove vlasti”. Rekao je, samo što to niko u Hrvatskoj ne sme da ponovi. Rat u BiH Srbi nisu izgubili, dobili su 49 odsto teritorije celokupne BiH. Rat na Kosovu smo politički izgubili, ali naša vojska izašla je s Kosova neporažena. Pravno gledano, kada ste poraženi, onda ste razoružani i idete u zarobljeništvo. Naša vojska napustila je Kosovo i Metohiju s celokupnim naoružanjem, u potpunom vojničkom redu i poretku. Naravno, to nije pobeda, ali nije ni vojnički poraz.

Miroslav Lazanski

Dejan Briza/Alo!

Miroslav Lazanski, Foto: Dejan Briza/Alo!
Miroslav Lazanski

Printscreen: Youtube

Miroslav Lazanski, Foto: Printscreen: Youtube

Istina, imao je profesor Klasić u nekim svojim stavovima sasvim solidnu podršku i od dvojice beogradskih istoričara, profesorke Dubravke Stojanović i profesora Milivoja Bešlina.

Političke opsesije imaju svoje mesto na Balkanu. Odnosno, prebacih se na gledanje HRT 1, prenos sednice sabora u Zagrebu. Kada tamo, usred sabora napadi na predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Najtežim optužbama i rečima. Hrvati izgleda imaju kompleks Vučića, oni naprosto imaju opsesiju Vučića. Naime, i za sve njihove sadašnje probleme, on im je kriv. I, naravno, Srbija. Nikada u Parlamentu Srbije niti jedan predsednik Hrvatske nije napadan tako kako je napadan predsednik Srbije ovih dana u saboru Hrvatske. I niko da se zapita - Kako mislite, gospodo, da gradite dobrosusedske odnose, budućnost dve susedne države s takvom retorikom? Gde je tu pristojnost barem prema funkciji predsednika strane države, gde su tu evropski maniri?