Vuk Jeremić: U Srbiji će bolje da se živi!

D.Ramadani - J.Đondović | vesti 2017-03-16 18:35:38 2017-03-16 18:35:38

Koji je osnovni motiv zbog kojeg ste se kandidovali za predsednika Srbije?

Vesna Lalić

Vuk Jeremić: Kandidovao sam se zato što se u Srbiji nedopustivo loše živi i što je potrebno preduzeti hitne korake da se to promeni. Plate su manje nego pre pet godina, a troškovi života su veći. Svako obećanje koje je ova vlast dala je prekršila. Verujem da svojim znanjem i iskustvom mogu da sprečim da se Srbija trajno pretvori u zemlju jeftine i obespravljene radne snage, u kojoj nema pravne države, iz koje mladi odlaze, a ljudi šapuću u strahu od Vučića i njegovih kabadahija.

Saša ima dobre namere

Kakvo je vaše mišljenje o predsedničkom kandidatu Saši Jankoviću?

Vuk Jeremić: Dobro je obavljao posao ombudsmana. Pretpostavljam da ima dobre namere, ali mislim da nam je potreban predsednik koji će biti spreman da se aktivnije uključi u rešavanje nagomilanih problema, sa kojima se kao narod i država suočavamo u svim oblastima.

Kako ocenjujete rad aktuelnog predsednika Tomislava Nikolića?

Vuk Jeremić: Pet godina su oni koje je Tomislav Nikolić doveo na vlast omalovažavali i njega i instituciju predsednika, da bi ga na kraju brutalno napali i politički sahranili. On je, nakon što je svoju snagu i legitimitet pobednika na direktnim izborima iskoristio da napravi novu vladu, praktično prepustio lidersku ulogu Vučiću. To je bila kobna greška, zbog koje nije bio u prilici da uradi stvari koje je mogao.

Janković pobegao sa megdana!

U političkom dvoboju našeg lista trebalo je da svoje stavove ukrste predsednički kandidati Saša Janković i Vuk Jeremić, međutim, do toga nije došlo. Vuk Jeremić je uredno odgovorio na pitanja „Alo!”, dok je Janković „pobegao sa megdana”.

- Saša Janković želi samo duel sa Aleksandrom Vučićem - poručili su nam iz njegovog tima juče oko 17 časova (pred zaključenje ovog broja), nakon višednevnog ubeđivanja da će odgovori stići.

 

Da li Srbiji treba novi Ustav, očekujete li neke promene kada je reč o Vojvodini?

Vuk Jeremić: Promena Ustava je delikatna stvar, kojoj bi trebalo da prethodi normalizacija društva i izgradnja narodnog jedinstva po najvažnijim pitanjima, što je nemoguće u atmosferi stvaranja otrovnih podela i satanizacije neistomišljenika koje sprovodi ovaj režim. Tek u normalnim društvenim okolnostima moguće je ozbiljno prići eventualnoj promeni Ustava, u koji je, na primer, neophodno ugraditi vojnu neutralnost kao princip. Što se tiče statusa Vojvodine, smatram da je on dobro definisan i u ovom Ustavu.

Da li ste za nastavak razgovora u Briselu?

Vuk Jeremić: Jedino se kroz dijalog može doći do pravednih i održivih rešenja, ali on mora biti vođen na daleko stručniji način, ozbiljno vodeći računa o nacionalnim interesima. Moramo prekinuti sramnu trgovinu u kojoj se šakom i kapom dele ustupci da bi kao protivuslugu ovaj režim dobijao zatvaranje očiju evropskih zvaničnika nad njegovim maltretiranjem sopstvenog naroda. Poznato je, na primer, da je u zamenu za izostavljanje slučaja „Savamala“ iz izveštaja Evropske komisije Vlada Aleksandra Vučića predala međunarodni telefonski pozivni broj samoproglašenoj i nepostojećoj državi Kosovo. Takva praksa ne samo da mora da se prekine već će oni koji su to radili morati i da odgovaraju.

Rusija ili Evropska unija?

Vuk Jeremić: Smatram da je u našem interesu da kroz pristupni proces dostignemo evropske standarde i stvorimo prosperitetno društvo koje počiva na vladavini prava i poštovanju institucija, bez obzira na to šta EU čeka u budućnosti i da li će nam tamo vrata biti otvorena. Istorijsko prijateljstvo i posebnost odnosa sa Rusijom je potrebno negovati i unapređivati uprkos pritiscima. To je jedini sigurni glas za Srbiju na Savetu bezbednosti UN, i to glas sa snagom veta, za sve što ikada može doći na dnevni red tog tela.

Koga ćete podržati u drugom krugu?

Vuk Jeremić: U drugom krugu ću biti ja, suprotstavljen oslabljenom i demoralisanom Aleksandru Vučiću.

 

Expand player
Pogledajte više