PREDSEDNIK NA POLAGANJU KAPSULE U TEMELJE NOVE AMBASADE Vučić: Nemačka da sasluša SRBIJU, kao što i mi slušamo KOMŠIJE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas javnosti na svečanosti polaganja kapsule u temelje nove zgrade Ambasade Nemačke u Beogradu.

Aleksandar Vučić i Aksel Ditman
Aleksandar Vučić , Foto: Tanjug/Dimitrije Goll 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas zvanični Berlin da, pre nego što donosi odluke o Srbiji, pokaže takvo poštovanje prema našoj zemlji da sasluša šta Beograd misli i želi, kao što to Srbija čini i sa onima sa kojima je u prošlosti razgovarala samo kada je bila pritisnuta.

JANKOVIĆ ŽESTOKO OPLEO PO ĐILASU Ja sam osvojio više u Beogradu na predsedničkim izborima, nego Đilas na izborima za gradonačelnika

Predsednik Srbije je izrazio nadu da će Evropa ostaviti otvorena vrata za Srbiju.

Istakao je da Srbija želi da bude članica EU, ali i da isto tako želi da pokaže odlučnost u menjanju sebe i sopstvenih navika i odnosa prema budućnosti, što je, istakao je, ključno.

Ukazao je da je najlakše da se osvrćemo na teme iz prošlosti, kada govorimo o budućnosti, ali je neophodno, prema njegovim rečima, da razmišljamo kako da promenimo zemlju, da razmišljamo o deci i da znamo da rad donosi nabolji rezultat.

Aleksandar Vučić i Aksel Ditman
Aleksandar Vučić i Aksel Ditman, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll 

Vučić je rekao da bi mogao (izaslaniku nemačkog Ministarstva za evropske poslove Kristijanu) Helbahu, kada priča o vladavini prava, da kaže da su u mnogim oblastima i neke članice EU na nižem nivou od Srbije, pa i u ekonomiji.

Ali, to, istakao je, nije nešto čime bismo morali da se hvalimo, niti bi to bio zadovljavajući nivo.

"Moramo sebe da menjamo, popravljamo, da unapređujemo situaciju u Srbiji, da razmišljamo o svojoj budućnosti", istakao je Vučić.

VUČIĆ POSLE POSETE TURSKOJ "Turski investitor zainteresovan za RTB Bor"

Objasnio je da kad kaže da menjamo sebe misli na to da ćemo imati još jedno dva tri puta povećanje penzija i plata, zahvaljujući disciplini i odgovornosti države, ali da imamo svest o tome da posle ta tri povećanja neće biti novca, niti će nam pasti s neba, ako ne budemo više radili.

Moraćemo, kaže, da radimo više, da bi zaradili više novca, da ne da tražimo izgovor u nekom drugom, da ne mislimo da možemo neodgovorno i lagodno da živimo.

"Kad to promenimo, bićemo jedna od najuspešnijih nacija u EU, gde god da budemo", rekao je Vučić.

Nadamo se, kaže, da će EU ostaviti vrata otvorena za Srbiju, jer, mi želimo da budemo deo EU, ali moramo i da pokažemo odlučnost u menjanja sebe i sopstvenih navika.

PAKLENI PLAN, KFOR POTVRDIO Albanci će NAPASTI sever Kosova u toku Mondijala u Rusiji!

"Da pobegnemo od zavereničkih teza i tema, da razmišljamo kako da promenimo zemlju, da razmišljamo za decu i da znamo da rad donosi najbolji rezultat", primetio je.

Zato veruje da će nova zgrada ambasade Nemačke biti svedok uloge Nemačke u Srbiji i kako je proteklih godina promenjena, te kako je Nemačka pre dve godine bila drugi spoljnotrgovinski partner Nemačke, ranije šesti.

Aleksandar Vučić i Aksel Ditman
Aleksandar Vučić i Aksel Ditman, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"A sada je prvi i niko to ne može da promeni narednih 20 godina", kaže predsednik Srbije.

Zato su nam, kaže, potrebni mir i stabilnost, dogovor s komšijama i poštovanje, kao i dogovor sa onima sa kojima godinama nismo ozbiljno razgovarali, već samo zato što smo bili pritisnuti.

"Moramo da saslušamo druge, kao i što moramo da zamolimo druge da saslušaju nas. Pre nego sto donosite odluke o Srbiji, ako ništa drugo, molimo vas da pokažete takvo poštovanje prema Srbiji da želite da saslušate šta Srbija misli i želi, a odluka je, naravno, na vama", zaključio je Vučić.

Uveren je da će nova zgrada nemačke ambasade biti "svedok važnih razgovora o budućnosti Srbije, u kojoj Nemačka igra jednu od ključnih uloga".

Vučić je rekao da su odnosi dve zemlje bili dinamični, sa usponima i padovima u prošlosti, ali i da su uz međusobno razumevanje unapređeni, te da su u savremenoj istoriji na najvišem nivou, kvalitetni i sadržajni.

Posebnu zahvalnost uputio je kancelarki Angeli Merkel što je svojom odgovornošću, ozbiljnošću i posvećenosti doprinela razvoju regiona, a naročito pokretanjem Berlinskog procesa, koji Srbija svesrdno podržava.

Aleksandar Vučić i Aksel Ditman
Aleksandar Vučić i Aksel Ditman, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll 

Najavio je da će uskoro prisustvovati otvaranju velike nemačke fabrike u Kruševcu, koja će zaposliti 2.500 radnika, nešto na šta se u tom gradu čekalo decenijama.

„Spremni smo za jačanje i unapređenje sveukupne saradnje sa Nemačkom. Zahvalni smo Nemačkoj na podršci na našem evropskom putu. Srbija je uložila velike napore na tom putu, pokazala ozbiljnost i odgovornost u rešavanju problema. Nije sve na nama na tom putu, ali ono što morao da uradimo, uradićemo zbog sebe", kazao je on.

Vučić je izrazio i zadovoljstvo što se ambasada podiže uz nemački nadzor i srpske radnike i inženjere.

Predsednik Srbije je zajedno sa nemačkim ambasadorom Akselom Ditmanom, gradonačelnikom Zoranom Radojičićem i izaslanikom nemačkog Ministarstva spoljnih poslova za Jugoistočnu Evropu Kristijanom Helbahom, položio u temelje nove zgrade vremensku kapsulu, na koju su, pored današnjeg datuma, utisnute reči na nemačkom: "Polaganje kamena temeljca - Nemačka ambasada Beograd, izgradnja nove zgrade".

Nova zgrada Ambasade Nemačke nalazi se na staroj adresi, Kneza Miloša 74-76, a rok za završetak radova je 2020. godina.

 • Korisnik: slađa
  13/06/2018 - 22:37
  Nemačka konačno pokazuje da ume, sme i može potpuno da veruje u otvorenost Srbije. Nema ničeg skrivenog u namerama ili odnosima Srbije sa svim prijateljima i partnerima. Važno je čuti i pravilno razumeti ono što njeni građani misle. Kancelarka Angela Merkel je shvatila bolje od svih njenih prethodnika koliko su kompleksni problemi na Balkanu i koliki trud je potrebno uložiti da se oni suptilno reše. Bez pritisaka i ugrožavanja slobode različitog mišljenja.
 • Korisnik: Sojic
  13/06/2018 - 17:10
  Zatvori se bre covece sam u neku kapsulu bar nekih 20 godina
  • Pera Detlic @Sojic
   14/06/2018 - 10:49
   Bice to cardak ni nebu ni na zemlji..........hahahahahaahaha
 • Korisnik: Darko
  13/06/2018 - 16:07
  Dace bog da nas cuju i da krenemo u resavanje pitanja Kosova da bude u nasu korist!
 • Korisnik: Irena
  13/06/2018 - 15:45
  Nadam se velelepnoj modernoj zgradi.
 • Korisnik: pera
  13/06/2018 - 15:17
  Saradnja sa Nemačkom je na zavidnom nivou, ali svakako da će naš predsednik uvek štititi interese svoje zemlje
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi