Aleksandar Vučić
Printscreen
Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

*U zvaničnoj delegaciji turskog predsednika je i 200 privrednika

* Glavna stavka posete je auto-put Beograd-Sarajevo

* Svečani doček turskom prdsedniku biće priređen ispred Palate Srbija

16.21 - počeo poslovni forum Srbija-Turska, obraćanje dva predsednika 

Poseta turskog pšredsednika, poslovni forum

Alo.rs

Poseta turskog pšredsednika, poslovni forum , Foto: Alo.rs

 

15.21 - Obraćanje predsednika Vučića 

Izražavam iskreno zadovoljstvo zbog posete turskog predsednika, nadam se da će ubuduće neuporedivo češće dolaziti.

Danas sam sat i po vremena razgovarao sa predsednikom Erdoganom, nije me sramota da kažem, imao sam priliku da mnogo toga saznam i naučim. Ono što je mnogo važno jeste da smo napravili značajan napredak u saradnji. Trgovinska saradnja je 2017. godine bila oko 800 miliona evra. Krajem 2018. godine naša trgovinska saradnja je dostigla milijardu evra. Ove godine je naša razmena veća čak za 13 posto. Povećao se i srpski uvoz i izvoz. Srpski izvoz uvećan je za 7,8 puta u odnosu na 2009. godinu. 

To pokazuje kako dramatičnim usponom idu odnosi Turske i Srbije. Povećava se i srpski uvoz i izvoz. Izvoz je u poređenju sa 2009. Uvećan za 7,8 puta. Tada je obim našeg izvoza iznosio 32,1 milion evra, a danas je dostigao 252 miliona evra. Naravno da je srpski uvoz višestruko povećan i iznosi preko 750 miliona evra“, preneo je on.

Poseta Redžepa Tajipa Erdogana

Tanjug

Poseta Redžepa Tajipa Erdogana, Foto: Tanjug

Zahvaljujem našim turskim prijateljima i na zaradi 25 miliona evra od izvoza goveđeg mesa.

Razgovarali smo i hoćemo u raškoj oblasti i Sandžaku da podignemo infrastukturu. Takođe ćemo zajedno ćemo sa Turcima graditi prve jeftine stanove za pripadnike vojske i policije u Nišu i Vranju. Danas sam prvi put govorio sa Erdoganom u oblasti odbrane. Zahvalan sam što je doveo veliki broj poslovnih ljudi i biznismena - rekao je Vučić i zahvalio se na poseti turskog predsednika.

15.10 - Pre samih izjava predsednika održana je ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata i objavljivanja zajedničkog izdanja prigodnih poštanskih maraka povodom 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Turske

15.04 - Počela konferencija za novinare predsednika Srbije i Turske Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana.

14.50 - Razgovori iz aztvorenih vrata su završeni, i očekuje se da će predsednici Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan  uskoro obratiti javnosti.

Poseta Redžepa Tajipa Erdogana

D.S.

Poseta Redžepa Tajipa Erdogana, Foto: D.S.

14.01 - Započela je Druga sednica Visokog saveta za saradnju Republike Srbije i Republike Turske predvođena predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

14.00 - Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović takođe se nalazi u Palati Srbija, gde je kazala da je važno napraviti auto-put između Srbije i BiH, a da su ideju pokrenuli Vučić i Erdogan. Ona je kazala da sutra počinju glavni radovi, ali i da bi između Srbije i BiH trebalo da bude samo jedan granični prelaz. Osvrnula se i na nastavak rekonstrukcije puta između Novog Pazara i Tutina dugog 27 kilometara koji bi trebalo da bude, kako je rekla, gotov za godinu dana.

13.50 - Dok traju razgovori dvojice predsednika, sastali su se i ministri u vladama obe zemlje, poput ministara spoljnih poslova Ivice Dačića i turskog kolege Mevluta Čavušoglua.

Poseta Redžepa Tajipa Erdogana

Tanjug

Poseta Redžepa Tajipa Erdogana, Foto: Tanjug

12. 51 - Predsednici su pre zvaničnog sastanka u četiri oka, pred novinarima dali kratke izjave.

Poseta Redžepa Tajipa Erdogana

Tanjug

Poseta Redžepa Tajipa Erdogana, Foto: Tanjug

12.35 - Predsednici su stigli na izložbu "Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije" koja je postavljena u Palati Srbija.

Poseta Redžepa Tajipa Erdogana

Tanjug

Poseta Redžepa Tajipa Erdogana, Foto: Tanjug

12.24 - Predsednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan stigli su ispred Palate Srbija gde je priređen svečani doček. Helikopter nadleće taj prostor.

Turski predsednik dočekan je uz najviše državne počasti, pa su se po njegovom izlasku iz automobila ispaljeni topovski plotuni.

Počasna paljba

Printskrin

Počasna paljba, Foto: Printskrin

11.50 – Avion u kojem se nalazi predsednik Turske sleteo je na beogradski aerodrom. Ispred Palate je postrojeni počasni stroj Garde. Kako javlja naš reporter sa lica mesta, ceremoniji dočeka prisustvovaće i veliki broj ministara Srbije. Ispred Palate su već stigli Siniša Mali, Zorana Mihajlović, Rasim Ljajić, Nela Kuburović, Jadranka Joksimović.

Poseta Redžepa Tajipa Erdogana

D.S.

Poseta Redžepa Tajipa Erdogana, Foto: D.S.

Njegov domaćin je srpski predsednik Aleksandar Vučić, sa kojim će imati veliki broj aktivnosti tokom dvodnevne posete (7. i 8. oktobar). Jedna od najvažnijih biće postavljanje kamena temeljca, čime će biti obeležen početak radova na izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo.

PROČITAJ JOŠ:

U planu je i potpisivanje nekoliko bilateralnih sporazuma, otvaranje fabrika, ali i trilateralni sastanak sa trojicom članova predsedništva BiH. Kako je najavljeno, Erdogan će u Srbiju stići sa delegacijom od oko dvesta privrednika, pa su očekivanja da će biti i koknretnijih ideja i dogovora o mogućnostima zajedničke saradnje u ekonomskom domenu.

Redžep Tajip Erdogan

Tanjug/AP

Redžep Tajip Erdogan, Foto: Tanjug/AP

"Ozbiljan investicioni ciklus"

- Činjenica je da mi sa BiH imamo najveću trgovinsku razmenu u regionu, a imamo ubedljivo najgoru infrastrukturu i ubedljivo najgoru povezanost i drumsku i železničku i na svaki drugi način - kazao je on.

Poseta Redžepa Tajipa Erdogana

Tanjug

Poseta Redžepa Tajipa Erdogana, Foto: Tanjug

Svečani doček, pa sastanci

Svečani doček turskom prdsedniku biće priređen danas u 12.30 sati ispred Palate Srbija. Nakon toga, dvojica predsednika će obići izložbu "Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije", a u 13 sati sledi tet-a-tet razgovor Vučića i Erdogana.

Za 14 sati predviđena je sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske koju će voditi dvojica predsednika. Sat kasnije Vučić i Erdogan obratiće se medijima.

Pregledano 80 odsto glasova! Ovakve rezultate niko nije očekivao!

Prema podacima Centralne izborne komisije, pravo glasa imalo je oko 1,9 miliona birača. * Vanredni parlamentarni izbori održani su danas na Kosovu i Metohiji * Nakon 80 odsto pregledanih listića Samoopredeljenje vodi * Kurti najavio da će sutra razgovarati sa Demokratskim savezom Kosova (DSK) kako bi krunisali promene i formirali vladu Vanredni parlamentarni izbori danas su održani na Kosovu i Metohiji, a biračka mesta se otvorila u 7.00 sati ujutru, a zatvorena su u 19.00 časova.

Istovremeno biće potpisan niz bilateralnih dokumenata i predstavljeno zajedničko izdanje poštanskih maraka povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Srbije i Republike Turske.

Od 16 sati uslediće srpsko-turski poslovni forum na kome će se obratiti dvojica predsednika.

Donald Tramp i Redžep Tajip Erdogan

Tanjug/AP

Donald Tramp i Redžep Tajip Erdogan, Foto: Tanjug/AP

Trilaterala i kamen temeljac za auto-put

Drugog dana posete, predsednici Vučić i Erdogan biće domaćini na Trilateralnom samitu Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske, nakon koga su predviđene zajedničke izjave za medije.

Jedan od najavažnijih momenata Erdoganove posete biće svečano obeležavanje početka radova na izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo, u utorak popodne u 16 sati.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (10)

star

07.10.2019 16:48

Naša dva predsednika su svojim velikim trudom i radom spojili Tursku i Srbiju i trenutno su nikada bolji odnosi i saradnja između naših zemalja.

Helena

07.10.2019 18:14

Sta je sve donela odgovorna politiks predsednika Vucica.

Cedica

07.10.2019 18:25

Ekonomska i privredna saradnja sa Turskom je vrlo povoljna za Srbiju.

Petar

07.10.2019 18:48

Ova poseta ce ucvrstiti prijateljstvo nase dve zemlje.Novim ulaganjima i boljom trgovinskom saradnjom samo poboljsavamo nasu ekonomiju i napredujemo u svakom smislu.

Slavica

07.10.2019 20:16

Dobro nam dosao!

Boza

07.10.2019 21:01

Turske investicije mnogo ce nam doneti.

Deki

07.10.2019 21:34

Успостављене су јаке везе! Сарадња на највећем нивоу!

Sanja

07.10.2019 22:25

Srbija je puna skrivenih potencijala. Samo je bitno prepoznati ih i iskoristiti ih na pravi način.

Ana

07.10.2019 23:56

Erdogenova poseta donosi produbljivanje bilateralnih odnosa dve zemlje i planiranje zajedničkih planova u budućnosti.

adw

08.10.2019 00:02

ekonomska saradnja premasila ocekivanja