Aleksandar Vučić
Tanjug
Aleksandar Vučić

Tanjug

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug

Na vežbi su pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije i Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova prikazali veštine, opremu i naoružanje.

11.11 O ZABRANI ULASKA DELEGACIJI VOJSKE SRBIJE U HRVATSKU

- Možda je bolje da mi radimo, jer mi očekujemo predlog kako da izgleda memorijalni centar u Gradini da nam niko nikad ne bi branio da odajemo počast žrtvama u Jasenovcu, i da bi to moglo da se desi to ćemo napraviti na teritoriji Republike Srpske - kazao je Vučić.

On je rekao da je ponosan na činjenicu da posle 60 godina imamo dva filma koja odaju počast žrtvama rata i da razume da Hrvati ne žele da se prisećaju svoje prošlosti i onoga što se dešavalo u Drugom svetskom ratu.

- Ponosan sam na borbu srpskog naroda u celoj Srbiji jer se naš narod borio protiv okupatora - kazao je on.

11.08  Prikazana snaga policije

Videli smo snagu srpske policije i njenih specijalaca, konstatovao je predsednik Aleksandar Vučić posle pokazno-taktičke vežbe "Povratak 2019" na poligonu u Nikincima i istakao da Srbija mora da jača svoje bezbednosne snage kako bi bile spremne za sve izazove.

"U uslovima nemrirnog sveta, u kojima ne znate šta će se sutra zbivati u celom svetu, moramo da jačamo naše bezbednosne snage i da budemo spremni za sve izazove i zaštitimo narod od opasnosti i od pretnje. To treba da deluje i preventivno. Ponosan sam na ove momke. Odličan su posao obavili i pokazali zavidnu fizičku spremnost i ogromnu vatrenu moć", kazao je Vučić.

Predsednik kažse da će sledeći put biti prikazani i helikopteri H145 sa mitraljezima.

"To je bila strahovita vatrena moć, tu ništa ne može da preživi. Mi smo time zadovoljni , moraćemo dalje da jačamo nase bezbednosne i odbrambene snage", rekao je Vučić i čestitao MUP-u.

Aleksandar Vučić

Tanjug

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug

11.00 Predsednik Vučić se obraća prisutnima

- Ukupno 133 pripadnika MUP-a je učestvovoalo u vežbi. Videli ste kako je 760 za minut i ispalio 3.000 metaka i srušio celu kuću, a videli ste i naša druga vozila. Ovako nešto ranije nije moglo da se zamisli, ali evo doživeli smo i to – rekao je predsednik Vučić u svom obraćanju.

- U uslovima nemirnog sveta moramo da jačamo naše bezbedonosne snage i da sačuvamo naš narod od opasnosti. Ponosan sam na ove momke – naglasio je predsednik Vučić.

- Momci bili ste sjajni

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i mnistar odbrane Aleksandar Vulin takođe prisustvuju ovoj vežbi. Vežba je počela u 10 i 00 sati.

Aleksandar Vučić

Tanjug

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug

10.20 Miroslav Lazanski komentariše vežbu "Povratak 2019"

Komentator dnevnog lista "Politike" Miroslav Lazanski kazao je da je današnja vežba na neki način netipična, i da je jako važna. Policijeske jedinice i Žadnarmerija su se prema oceni Lazanskog, značajno poboljšne.

Aleksandar Vučić

Tanjug

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug

- Cela vežba je koncepirana tako da se pripadnici specijlane policje ponašaju kao da se nalaze u određenoj terorističkoj akciji, čiji je cilj spašavanje talaca - objasnio je Lazanski izgeld današnje vežbe.


10.15 Talačka kriza Nikincima

U vežbi učestvuju Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ), Žandarmerija i Helikopterska jedinica koje će prikazati delovanje u situaciji kada naoružna diverzantsko-teroristička grupa izvršava zaposedanje objekta.

Vežba pokazuje kako, kada dođe do izvođenja terorističkih aktivnosti, ministar unutrašnjih poslova proglašava crveni nivo opasnosti, formira se štab strategijskog nivoa, a jedinice MUP-a stavljaju se u stanje najviše borbene gotovosti spremne za realizaziju svih zadataka.

Taktička pretpostavka predviđa da po dobijenom naređenju SAJ, Žandarmerija i Helikopterska jedinica izvrše ulazak u rejon i napad na objekte koje je zaposela teroristička grupa.

Vežba prikazuje na koji način je formiran operativni štab na terenu, izvršne detalje pripreme i planiranje zadatka, a nakon toga izdato naređenje za početak akcije.

Scenario predviđa pet faza i to u prvoj zaseda, odgovor na zasedu, zatim manevri Miloša, nadletanje Gazele, dejstvo Prage i Lazara sa Kerberom.

Aleksandar Vučić

Tanjug

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug

U fazi dva predviđeni su manevri Miloša, dejstvo i manevri Lazara, termobarična bomba, dejstvo Bel 212, priključivanje BOV, obezbeđenje desantiranja upadnih timova.

U fazi tri predviđeno je desantiranje upadnih timova sa dva helikoptera N145 i BEL 212.

U fazi četriri prikazuje se sinhronizovani upad, čišćenje objekta i neutralisanje terorista, a u fazi pet pružanje prve pomoći helikopterom, evakuacija i postrojavanje.

Ovoj vežbi učestvuje 36 pripadnika SAJ-a, 60 iz Žandarmerije i 18 pripadnika Helikopterske jedinice.

Organizacione jedinice koje učestvuju:

SAJ

Žandarmerija

Helikopterska jedinica

Taktička pretpostavka

Naoružana diverzantsko-teroristička grupa izvršila je zaposedanje objekta. S obzirom na to da je došlo do izvođenja terorističkih aktivnosti, ministar unutrašnjih poslova proglašava CRVENI NIVO opasnosti, formira se Štab strategijskog nivoa, a jedinice MUP-a Srbije se stavljaju u stanje najviše borbene gotovosti spremne za realizaciju svih zadataka.

Aleksandar Vučić

Tanjug

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug

Po dobijenom naređenju Saj, Žandarmerija i Helikopterska jedinica izvršiće ulazak u rejon i napad na objekte koji su zaposednuti od stgrane terorističke grupe.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje pokazno-taktičkoj vežbi "Povratak 2019" na poligonu u Nikincima.

Tramp dolazi u Srbiju?!

AUTOR: Alo.rs/D.S. DATUM I VREME: 06.09.2019. 13:15 - 06.09.2019.

Na vežbi su pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije i Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova prikazali veštine, opremu i naoružanje.

Pročitajte još:

Vežba je počela u 10.00.

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina

 

Komentari (1)

Ana

07.09.2019 08:37

Nasa vojska, zandarmerija i policija su uvek spremni za pokazivanje svojih sposobnosti na raznim vezbama