Aleksandar Vučić i Milorad Dodik
Tanjug
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik

Tanjug

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, Foto: Tanjug

Sastanku su prisustvovali i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Vlade RS Radovan Višković i predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, a počeo je u 12 sati u zgradi predsednika Republike.

Tema sastanka bila je deklaracija SDA koja preti da uruši Dejtonski sporazum i postojanje Republike Srpske.

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik

Tanjug

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, Foto: Tanjug

- Zahvaljujem se Vučiću što nas je pozvao da ga informišemo o stanju u BiH. Možemo da tvrdimo da to nije interni dokument, već bošnjački, koji je usmeren ka rušenju Republike Srpske, kao ni da se sačuva srpski identitet. Mi smo to tako razumeli, i pokušavamo da izgradimo konsenzus za snažan odgovor. Mi odbacujemo tu antisrpsku, antiustavnu i antidejtonsku deklaraciju. Međunarodni faktor je ostavio šest favrika naoružanja u Srpskoj ni jednu, u federaciju se vraćaju i borci iz Sirije... Sve to ugrožava naš osećaj sigurnosti. Tražimo da se jasno pošalje poruka da bilo koji napad na srpsku zajednicu, među kojima je i Republika Srpska... Lideri nemaju jedinstvenu ideju kako da se ovo stanje rešava, ali smo jedinstveni da svi osuđujemo ovu deklaraciju. Od Srbije smo tražili da nam pomogne, jer smatramo da je ovo njigov krajnji cilj. Oni žele BiH bez Srba. Jasna poruka da smo spremni da branimo Republiku Srpsku je za nas najvažnija. Drugo tražimo od SDA da povuče deklaraciju - rekao je Milorad Dodik.

Sastanak u Predsedništvu Srbije

Alo!; I.L.

Sastanak u Predsedništvu Srbije, Foto: Alo!; I.L.

Kako je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Srbija je kao strana potpisnica Dejtonskog sporazuma ima obavezu da čuva mir u Republici Srpskoj.

- Da to objasnim onima koji su nepismeni, kada je bila kampanje u BiH jedini sam lider koji tamo nije išao. A išao je i Redžep Tajip Erdogan, i lider jedne evropske zemlje, ali mi se nismo mešali u unutrašnja pitanja BiH. Ljudi iz Republike Srpske su izneli svoj stav. Oni su saglasni po pitanjima opstanka Srpske, deklaraciji i odnosima sa Srbijom. Mi moramo da budemo veoma uzdržani. Mi pozivamo i predsednika Dodika i predsednicu Cvijanović da pokažu punu uzdržanost, da ne reaguju prenagljeno, da reaguju u skladu sa interesima Srpske. Bilo kakav sukob značio bi kraj dobre ekonomske budućnosti za sve nas. Pozicija Srbije je takva je da mi poštujemo države BiH, dva entiteta i dogovor tri konstitutivna naroda. Ta pozicija je nepromenjena i nepromenljiva. Jedino kako može da se menja Dejton je dogovorom sva tri naroda a ne nametanjem. To moraju da znaju svi. Razgovarali smo o nastavku pružanja podrške Republici Srpskoj. U opštini Drvar ćemo otvoriti uskoro fabriku sa oko 100 zaposlenih. Smatramo da probleme moramo da rešavamo kroz dijalog - rekao je Vučić.

- Odlično sam razumeo sve koji su danas govorili. Slušao sam zabrinute ljude. Ali molim Srbe na mir, jer nam je mir potreban kao hleb nasušni. Danas su izneli predlog koji smo mi prihvatili sa oduševljenjem, a to je pitanje o formiranju jedinstvene srpske dijaspore. Uvek ste dobrodošli ovde, osećajte se kao kod svoje kuće - poručio je.

Sastanak u Predsedništvu Srbije

Tanjug

Sastanak u Predsedništvu Srbije, Foto: Tanjug

Na pitanje novinara Dodik je rekao da deklaracija SDA može da se razume i kao pritisak na Srbiju.

- To je antisrpska deklaracija. Oni zaboravljaju da je Srbije potpisnica Dejtona. Oni hoće da razgrade dejtonski sistem do mere koja im odgovara. Oni imaju ideju da uz pomoć svojih mentora vrše pritisak, ali to nije moguće s obzirom na jaku Srbiju - rekao je Dodik.

Predsednik Vučić ističe da ideja nije samo od SDA, već da u tome ima primesa i jednog dela međunarodne zajednice.

Vučić je odgovorio i na ideju koju je izneo bivši predsednik SRJ i premijer Srbije Vojislav Koštunica, koji za rešenje kosovskog pitanja vidi model Hongkonga.

- Ja poštujem naše predsednike, ali da vas pitam, a šta znači to? A ko će to od Albanaca da prihvati da im iznamimo teritoriju kada su dobili nezavisnost za džabe. Hajde da prekinemo da se lažemo, da obmanjujemo narod. Ja vam sada kažem, samo mi garantujete da ćete da postignete dogovor "Hongkong" i ja sutra podnosim ostavku. Nemojte da se igrate dece. Nama je potreban ozbiljan pristup, a ne dnevnopolitička glupiranja. I pritom ne mislim na Koštunicu, nego na sve koji iznose razne ideje. U Hongkongu žive Kinezi, a na Kosovu su 93 posto Albanci. Prestanite sa glupostima, jer time otežavate i meni i Srbiji - rekao je Vučić.

Predsednik Vučić izjavio je juče da se stvari u regionu komplikuju i poručio da Srbija ne želi probleme, i najavio da će danas o situaciji u BiH razgovarati s političkim predstavnicima Srba iz Republike Srpske.

PROČITAJ JOŠ:

- Svi ćemo da razgovaramo o tome, jer želimo da očuvamo mir za srpski narod, da ne ugrozimo napredak Srbije. Ne treba nam zaustavljanje napretka, već mir - rekao je Vučić za TV Pink.

 

"Probaće da ublaži tenzije"

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković kazao je povodom današnjeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima parlamentarnih stranaka iz BiH da postoji zabrinutost Srba u BiH, kao i da će Vučić pokušati da ublaži te tenzije i staviti do znanja da Srbija podržava Dejtonski sporazum.

Sastanak u Predsedništvu Srbije

Tanjug

Sastanak u Predsedništvu Srbije, Foto: Tanjug

Selaković je za Radio-televiziju Srbije rekao da su ozbiljnost situacije i politički autoritet Vučića uticali na to da svi pozvani predstavnici srpskih stranaka iz BiH prisustvuju sastanku povodom Programske deklaracije Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića.

„Srbija ima svoju konstantu u odnosu prema BiH i ona poštuje Dejtonsku BiH“, rekao je Selaković. On je naveo da je za promenu Sporazuma iz Dejtona potrebna saglasnost svih strana.

Učinio je najtežu moguću stvar za njega, a sada se sve saznalo! Evo šta se desilo u porodici Gli­go­ri­je­vić

AUTOR: Kurir/D.S. DATUM I VREME: 20.09.2019. 22:13 - 20.09.2019. 22:23 Tek po­sle ove kri­ti­ke Ba­bić se po­ka­jao i izvi­nio, ia­ko se ne­zgo­da do­go­di­la 31.

„Srbija je brojnim projektima obuhvatila svih 63 opština u Republici Srpskoj, kroz različite projekte pomogla je kroz izgradnju ili obnavljanje vrtića, škola, bolnica“, kazao je Selaković. Dodao je da je zaključno sa sledećom nedeljom sadašnji nivo pomoći Srbije Republici Srpskoj vredan 34 miliona evra.

Sastanak u Predsedništvu Srbije

Tanjug

Sastanak u Predsedništvu Srbije, Foto: Tanjug

Vučić će razgovarati danas u 12 sati u Beogradu sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske o situaciji u BiH posle odluke SDA da usvoji Deklaraciju kojom traži uspostavljanje Republike Bosne i Hercegovine.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (21)

Marija

21.09.2019 14:48

Srbija je garant Dejtonskog sporazuma i to je sada prioritet!

Nikoletka

21.09.2019 14:49

Mali smo ali nam je kao i ostalima stalo do opstanka i jedunstva.Dodik i Vucic vec duze vreme biju tu bitku sa vestim oruzjem mudre politike.

Mara

21.09.2019 14:50

Sastanak je od velikog znacaja

Vesna

21.09.2019 14:51

Vucic je uvek tu da resava probleme

Nikoletka

21.09.2019 14:55

Iako mali borimo se za opstanak svoj kao i svi drugi.Vucic i Dodik su predstavnici tog sinhronizovanog jedinstva srpskog naroda.

Tresimesi1

21.09.2019 15:02

Mi Srbi moramo da se ozbiljno pozabavimo nama samima,ali očigledno nam i to slabo ide,zato smo kod svih na tapetu i što se politike tiče ,a i što se zajedničkih odluka tiče.Dok se god ovako budemo slabo držali jedni za druge bićemo lak plen.

Hedona

21.09.2019 15:05

Drago mi je što Srbija zaista odbija ovakvu SDA deklaraciju koja može da ugrozi mir i stabilnost na Balkanu.

Miki

21.09.2019 15:05

Srbija ce uvek biti uz Republiku Srpsku...

ZokiLe

21.09.2019 15:07

RS ima podrsku Srbije! Ne mogu tek tako da se igraju sa ljudima.

Neske

21.09.2019 15:08

Neprijatelji Srbije su se ujedinili, da bismo istrajali i pobedili ih moramo stati slozni!

Helena

21.09.2019 17:28

Najvaznija je nasa sloga i jedinstvo.

Sara

21.09.2019 18:17

Srbija neće dozvoliti se mir u regionu naruši.

Cedica

21.09.2019 19:03

Ovo svakako nije situacija gde treba reagovati impulsivno. Mora se pratiti razvoj dogadjaja i osmisliti dobra strategija.

Mica

21.09.2019 19:04

Srbija ce uvek pomoci BIH.Postojace dobra saradnja u cilju ostvarivanja zajednickih interesa.

Daca

21.09.2019 20:05

Republika Srpska ce uvek imati podrsku i pomoc drzave Srbije.

Petar

21.09.2019 20:07

Predsednik Vucic se trudi da ublazi tenzije.Mir i stabilnost su najvazniji kao i bezbednost nasih gradjana u RS.

Vuk

21.09.2019 20:38

Da predsednik ne vodi dobru medjunarodnu i unutrašnju politiku bilo bi svašta.

AnaMarija

21.09.2019 21:39

Moramo se držati zajedno i pomagati jedni drugima.

ca

21.09.2019 23:54

Srbi ce opstati i ostati to je sustina

Goran

22.09.2019 06:25

Garant Dejtonskog sporazuma je Srbija. Sa time se zna da je svaki dogovor je nemoguć bez Republike Srpske.

Goran

22.09.2019 06:27

Srbija je garant bezbednosti Srba u Federaciji i u Republici Srpskoj.