Vučević: Današnji Novi Sad pokazuje da žrtve predaka nisu bile uzaludne-Novi Sade, srećan ti dan osvajanja slobode!

A ovo su ovogodišnji dobitnici Oktobarske i Novembarske povelje Grada.

Miloš Vučević
Miloš Vučević, Foto: Novi Sad

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa predsednicom Skupštine Grada Novog Sada Jelenom Marinković Radomirović položio vence na Spomen groblje u znak sećanja na pale borce Narodnooslobodilačkog rata od 1941. do 1945. godine. Vence su tom prilikom položili i predstavnici Gradskog odbora Saveza udruženja boraca NOR-a, predstavnici Vojske Srbije i Organizacije rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada.

- Nećemo dozvoliti da senka zaborava padne na junaštvo i besmrtna dela naših predaka, znanih i neznanih junaka, koji su izvojevali slobodu za naš grad 23. oktobra 1944. godine. Sa punim poštovanjem, ceneći njihove nadljudske napore i najveću moguću cenu koju su platili, danas živimo i ljubomorno čuvamo ono što su nam ostavili kao njihov legat. Taj svojevrsni zavet koji su nam darovali, mi moramo da prenesemo današnjim generacijama. Danas živimo u drugim okolnostima, bijemo sasvim druge bitke, suočavamo se sa protivnikom na globalnom nivou, kao što je korona virus, ali ne zaboravljamo kroz šta su naša zemlja i naš grad prolazili sredinom 20. veka. Sećajući se i slaveći dolazak slobode tog oktobra 1944. godine u Novi Sad, odajemo poštovanje brojnim žrtvama i svesni smo da se te stvari, nažalost, mogu ponoviti. Mir i sloboda su neprolazne ljudske vrednosti i preduslov svakog prosperiteta i napretka jednog društva. Hvala Prvoj brigadi Kopnene vojske Srbije, SUBNOR-u, kao i Udruženju rezervnih vojnih starešina što su uvek tu da zajedno obeležimo ovaj važan istorijski datum - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević dodavši da se ovi važni istorijski datumi moraju snažnije čuvati od zaborava, jer se čini da ljudi pod pritiskom svakodnevice i usled ubrzanog tempa života, ne poklanjaju dovoljno značaja i pažnje sećanju na datume koji obavezuju i opominju.

Miloš Vučević
Miloš Vučević, Foto: Novi Sad

Predstavnik Gradskog odbora SUBNOR-a Novi Sad Mihajlo Vujasin istakao je da ta organizacija nastoji da mlađe generacije opomene da se mora čuvati ono što su prethodne stvorile.

- Naši preci podarili su nam mir. Mi smo svi potomci boraca iz prethodnih ratova, i treba da pronosimo poruku mira i slobode dalje. Poruka za nove generacije je da uče mnogo, jer će samo znanjem ojačani ceniti slobodu i neće dozvoliti drugima da je ugroze – naglasio je Vujasin.

Uručene Oktobarska nagrada i Novembarska povelja

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović uručili su Oktobarsku nagradu i Novembarsku povelju za 2020. godinu građanima i institucijama kojima su dodeljena ta priznanja. Priznanja se dodeljuju povodom 23. oktobra 1944. godine – dana kada je Novi Sad oslobođen od fašizma, 9. novembra 1918. godine – dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine – dana kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Miloš Vučević
Miloš Vučević, Foto: Novi Sad

- Ništa ne može da umanji snagu dana sećanja na besmrtne junake koji su dali živote da oslobode Novi Sad od fašističkog zla. Ništa ne može da izbriše sećanje na hrabrost i ogromne žrtve koje su oslobodioci Novog Sada podneli za našu budućnost, i za budućnost naše dece. Nikada nećemo žrtvovati slobodu koja je građena na grobovima naših hrabrih predaka, a vreme koje neumitno prolazi nikada neće umanjiti veličinu njihovog podviga. Deveti put imam tu retku privilegiju da u ime svih Novosađana čestitam najboljima među nama, ali prvi put mogu da im zahvalim na tome što su nam spasavali živote. Da kažem jedno ogromno hvala na bezrezervnoj borbi i hrabrosti, na tome što ni jednog trenutka nisu odustajali, što ni jednog sekunda nisu posustajali, što su radili izvan granica ljudske izdržljivosti. Novi Sad je slika svih nas, naš odraz u ogledalu. Današnji Novi Sad pokazuje da žrtve naših predaka nisu bile uzaludne. Novi Sade, srećan ti dan osvajanja slobode – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević na svečanosti u Gradskoj kući.

Miloš Vučević
Miloš Vučević, Foto: Novi Sad

Oktobarska nagrada Novog Sada uručena je direktoru Arhiva Vojvodine dr Nebojši Kuzmanoviću, u ime volontera i volonterki Novog Sada nagradu je primio Milan Dudić, najstariji volonter Novosadskog volonterskog servisa, u ime Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine nagradu je primila prof. dr Vesna Turkulov. Novembarska povelja Novog Sada za 2020. godinu uručena je dr Irineju Buloviću Episkopu novosadskom i bačkom, somborskom i segedinskom, u ime Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu povelju je primila dekan prof. dr Snežana Brkić, a u ime Gradske biblioteke u Novom Sadu priznanje je primio direktor Dragan Kojić.

Miloš Vučević
Miloš Vučević, Foto: Novi Sad

U ime ovogodišnjih laureata obratio se dr Irinej Bulović koji je naglasio da je u osnovi novembarskih i oktobarskih događaja borba naroda za slobodu i jedinstvo.

- Nama ostaje obaveza da se trudimo da budemo u službi našeg naroda, a nemam nikakve sumnje u to, gledajući pored sebe ove časne ljude. Novi Sad ima čime da se ponosi. Eparhija bačka se u protkle tri decenije trudila da bude otvorena za saradnju sa svima. Po primeru mojih velikih prethodnika, novčani deo ove nagrade biće prosleđen dobrotvornoj ustanovi Eparhije bačke za realizaciju projekta Narodne kuhinje, a za nekoliko dana biće izvršeno osvećenje prostorija, čime će zvanično otpočeti njen rad – poručio je dr Irinej Bulović.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi