Aleksandar Vučić i Borut Pahor
Tanjug/ Dimitrije Goll
Aleksandar Vučić i Borut Pahor

Tanjug/ Dimitrije Goll

Aleksandar Vučić i Borut Pahor, Foto: Tanjug/ Dimitrije Goll

Predsednik je poručio da dve zemlje imaju dobru dinamiku razvoja odnosa, da imaju odličnu trgovinsku razmenu, koja pokazuje i napredak odnosa.

- Srbija Sloveniju posmatra kao dobrog prijatelja, a verujem da naši odnosi mogu biti mnogo bolji. Prezadovoljan sam jer danas imamo više od 500 učesnika Poslovnog foruma, što pokazuje povećanje broja investicija - kaže Vučić.

Pročitajte još:

Dodaje da je razgovarano o pronalaženju mogućih rešenja za Kosovo, iako je to rešenje jako daleko.

- Razgovarali smo o EU putu Srbije. Mi imamo podršku Slovenije za evropski put naše zemlje. Želimo da se taj put ubrza - rekao je Vučić, dodajući da Srbija želi da je glas Slovenije jači u EU, u Briselu...

Predsednik Srbije rekao da je na tom putu ključan odnos Beogada i Prištine i da je i o tome razgovrao sa Pahorom - o pronalaženju rešenja koje bi garantovalo sigurnost, budućnost i mir ako dojdemo do takve pozicije.

Preporučujemo i ovo:

Vučić je rekao da smo danas vrlo daleko od toga zbog antizivilizacijiskih taksi Prištine na srpsku robu.

"Ako Beograd i Priština budu došli do dogovora nadam se da ćemo imati podršku Slovenije. Želimo da glas Slovenije bude još snazniji u Briselu, u EU.

"Cenimo poziciju Slovenije u regionalnim ptianjima i njemu sam lično zahvalan za proces Brdo Brioni, jer takva iniciajtiva doprinosi0 stabilizaciji prilika u ovom regionu", rekao je Vučić.

Kaže da će predstojeći sastanak u okviru tog procesa biti održan u Tirani 8. i 9. maja, što će biti značajno za ceo region.

"Razgovarali smo o evropskom putu Srbije, imali smo značajnu podršku Slovenije za evropski put Srbije pošto su brojni eksperti učestvovali u pružanju pomoći Srbiji u tom procesu".

Vučić je preneo da je rečeno da je potrebno da se taj evropski put Srbije ubrza.

Sastanak predsednika Srbije i Slovenije, Aleksandra Vučića i Boruta Pahora, održan je u Palati Srbija.

Nakon toga uslediće poslovni forum Srbija - Slovenija.

Pahor i Vučić razgovarali su o poboljšanju bilateralnih politickih odnosa i sveobuhvatne saradnje dve zemlje.

Tokom posete biće reči i o napretku Srbije u njenim nastojanjima da se pridruži EU, situaciji u regionu i drugim aktuelnim međunarodnim pitanjima vezanim za migracije, bezbednost i budućnost EU.

Pahor će se obratiti i na Posebnoj sednici Skupštine Srbije i sastati sa predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković.

Pahor će Srbiju posetiti u pratnji delegacije predstavnika poslovne zajednice, kao i ministra kulture Dejan Prešičeka, državnog sekretara Ministarstva kulture Jana Škoberna, državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Simone Leskovar i državnog sekretara Ministarstva ekonomije Eve Štavs Podlogar.

Srbija je Sloveniji 10. najvažniji trgovinski partner, a bilateralna trgovina premašuje milijardu evra po godini.