ŠOKANTNA TVRDNJA MUAMERA ZUKORLIĆA BACA NOVO SVETLO NA ČITAV SLUČAj Univerzitet u Beogradu plagirao etički kodeks od Hrvata!

Muamer Zukorlić, predsednik Skupštinskog odbora za obrazovanje, tvrdi da je čak i Etički kodeks Univerziteta u Beogradu plagijat.

Rektorka Ivana Popović
Rektorka Ivana Popović, Foto: Printscreen Youtube

Ukoliko se to pokaže tačnim, postavlja se pitanje koliko je validna odluka Odbora za profesionalnu etiku ove visokoškolske ustanove da se doktorat Siniše Malog, ministra finansija u Vladi Srbije, proglasi plagijatom.

Po svemu sudeći, Univerzitet u Beogradu i njegova rektorka Ivanka Popović trebalo bi, ocenjujući vrednost naučnih radova, da krenu od sebe i svojih temeljnih akata, pošto je, prema tvrdnji Zukorlića, Etički kodeks Univerziteta u Beogradu kopija istovetnog dokumenta Sveučilišta u Zagrebu. Zukorlić ističe da je suludo da o akademskoj čestitosti sude oni koji ni sami nisu akademski čestiti...

- Jedno su stručna tela, drugo Etički odbor koji je odluku u vezi s tim doneo, što je etičko telo. A Etički kodeks Beogradskog univerziteta prepisan je od Zagrebačkog univerziteta. Taj kodeks po kojem se sudi je plagijat, preuzet od Zagrebačkog univerziteta bez navođenja citata! Ako i krivica postoji u ovom radu, od 10 faktora, Siniša Mali je najmanje odgovoran faktor. Najodgovornija su tela koja su mu dozvolila da doktorira - rekao je Zukorlić gostujući u emisiji „Pravi ugao“ na RT Vojvodine.

Mumaer Zukorlić
Mumaer Zukorlić, Foto: printscreen Alo

On je konstatovao je da imamo pravo rastrojstvo u sistemu obrazovanja i pomenuo slučaj Dušana Teodorovića.

- Taj akademik je, govoreći o Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, rekao ponosno u jednoj emisiji „ja im nisam dao akreditaciju“. A on je jedan od vrhova korupcije u ovoj Srbiji, jedan od sahranitelja visokog obrazovanja. On je godinu i po dana i to baš tada, kada je sprečavao akreditaciju univerziteta u Novom Pazaru, bio u zakonskom sukobu interesa jer je bio istovremeno potpredsednik akredicionog tela i prorektor na Univerzitetu - kazao je Zukorlić.

On je naveo da će slučaj Siniše Malog otvoriti Pandorinu kutiju...

- Šta je s tim ljudima koji su bili u komisijama Siniši Malom, kako će oni biti sada u nekim drugim komisijama? Bilo bi fer sada otvoriti i druge doktorate koje je ta ista komisija odobrila i čitavo nastavno-naučno veće koje je prihvatilo taj doktorat. Siguran sa da se ovde taktizira, da ljudi na Univerzitetu idu na to da zadovolje i vuka i ovce - naveo je Zukorlić.

 „Megatrend“ napadaju oni koji su ga protežirali

Zukorlić je, pomenuvši „Megatrend“, podvukao da su upravo oni koji ga najžešće danas napadaju, svojevremeno davali akreditacije tom univerzitetu.

 

 • Korisnik: Albatros
  04/12/2019 - 10:01
  Rektorka odmah da podnese ostavku,ako ima malo morala,sto ja sumljam.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi