AMERIKA INTERVENISALA! Udarac na dijalog Beograda i Prištine! Šef srpske diplomatije se obratio narodu!

Ivica Dačić je ovo očekivao.

Ivica Dačić
Ivica Dačić, Foto: Alo!/Marko Đoković

* Imenovanje Metjua Palmera za specijalnog predstavnika za Balkan je znak da američka administracija želi da pogura pregovarački proces Beograda i Prištine

* Ovo je ocenio danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić

* Dačić je istakao da će se dijalog i dalje voditi u Briselu

"To je znak da SAD žele da na neki način formalizuju ono što stalno govore, a to je da se podstakne brzo rešenje ovog pitanja, odnosno da se podstaknu sve strane na zapadnom Balkanu da se gradi regionalni mir i stabilnost. Nije tu krucijalan samo ovaj izbor, već je ključno pitanje da li će se izvršiti pritisak na Prištinu da ukine takse", rekao je Dačić za RTS.

Aleksandar Vučić i Metju Palmer
Aleksandar Vučić i Metju Palmer, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je naglasio da nije iznenađen imenovanjem Palmera za specijalnog predstavnika SAD za Balkan jer je, kako je rekao, i do sada, na neki način, obavljao tu funkciju.

 

Dačić je rekao da Palmer dobro poznaje situaciju u regionu, ali je ocenio da je njegov "hendikep" što je bio dugo godina u Stejt departmentu i ima utvrđen sistem vrednosti i način razmišljanja "koji možda u određenom trenutku stvara određene stereotipe u postojećoj situaciji".

Ivica Dačić
Ivica Dačić, Foto: Alo!/ Marko Đoković

"Ali mislim da dobro prati tu liniju nove američke administracije i želje da se postigne rešenje koje će biti trajno i ubrzavanje tog rešenja", rekao je Dačić.

On je dodao da je to potvrda svega što je govorio ranije.

"Je l' sam govorio da je američka administracija promenila svoj stav, je l' sam govorio da američka administracija nije promenila stav o nezavisnosti Kosova, nego o tome da to pitanje nije rešeno, i da treba da se rešava. Što bi imenovali specijalnog predstavnika da je ta stvar rešena?", upitao je šef srpske diplomatije.

Dačić je istakao da i dalje postoje stvari oko kojih nema saglasnosti između Srbije i SAD, ali je rekao da je imenovanje Palmera znak da američka administracija želi da da pogura pregovarački proces.

I sam zna da ga narod neće, pa bi da radi kao Boki 13!

AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 30.08.2019. 12:50 - 30.08.2019. 13:28 Boško Obradović je i već sam ubeđen u to da narod ni njega ni tajkuna Đilasa ne podržava, pa bi da priziva makedonski scenario u Srbiji. Boško izgleda hoće da ih stranci dovedu na vlast kad ih narod neće, pa da rade kao makedonska tužiteljka i Boki 13.

"Neće se menjati format, u Briselu će ostati da se vodi dijalog, ali neki rezultati, videćemo... Zavisi i od izbora u Prištine. Svi obećavaju iz Prištine da će da ukinu takse čim se završe izbori, da li će to biti, to je sada pitanje", poručio je Dačić.

On je rekao da će Palmer zadržati funkciju zamenika pomoćnika državnog sekretara u Stejt departmentu i da će, pored toga, obavljati funkciju specijalnog predstavnika za Balkan.

Šef diplomatije istakao je da funkciju specijalnog predstavnika imaju i neke druge zemlje, između ostalog Nemačka.

Dačić je istakao da je Palmer oženjen Beograđankom, ali je rekao da ne zna koliko je to prednost, a koliko mana jer će, kako je naveo, morati da dokazuje da nije pristrasan.

Bonus video

Neverovatno parkiranje u centru Beograda!

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi