Toma prevodi papu u pravoslavlje

Ekipa Alo! | vesti 2015-09-11 20:33:56 2015-09-11 20:33:56

Papa Franja oduševiće se kada pročita Dušanov zakonik, koji mu je juče u Vatikanu poklonio predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Associated Press


Naime, papu posebno ima da fascinira deo koji se odnosi na “jeres latinsku” i kažnjavanje “popa latinskog”.

Neki bi rekli da šef države Tomislav Nikolić ili nije pročitao Dušanov zakonik ili jeste, pa namerno provocira papu poklanjajući mu primerak.


- I za jeres latinsku, što su obratili hrišćane u azimstvo, da se vrate opet u hrišćanstvo, ako se nađe ko prečuvši i ne povrativši se u hrišćanstvo, da se kazni kako piše u zakonu svetih otaca... I da postavi Velika crkva protopope po svima gradovima i trgovima, da povrate hrišćane od jeresi latinske, koji su se obratili u veru latinsku, i da im dade zapovest duhovnu i da se vrati svaki u hrišćanstvo... I pop latinski, ako se nađe, obrativši hrišćanina u veru latinsku, da se kazni po zakonu svetih otaca... - navodi se, između ostalog, u Dušanovom zakoniku.


Fototipsko izdanje Dušanovog zakonika predsednik Srbije je poklonio i kardinalu Pjetru Parolinu, državnom sekretaru Svete stolice, kome je uručio i Orden Republike Srbije za “istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa i saradnje između Srbije i Svete stolice”.


Međutim, Nikolić se ne vraća kući praznih ruku. Papa je šefu države poklonio zlatnu medalju izrađenu povodom treće godine otkako je izabran za papu, kao i knjigu “Kroz istoriju medalja ispričana istorija pontifikata”, čiji je autor.


Inače, razgovor pape i Nikolića trajao je 35 minuta. Jedna od glavnih tema razgovora bila je izbeglička kriza, odnosno uslovi u kojima su iračke i sirijske izbeglice, i neophodnosti da se teret krize ravnomerno raspodeli, navedeno je u saopštenju. Teme razgovora su bile, pored izbegličke krize, i protivljenje Srbije prijemu takozvane republike Kosovo u Unesko, kao i formiranje mešovite komisije Srpske pravoslave crkve i Rimokatoličke crkve, koja bi razmatrala istorijske činjenice iz perioda Drugog svetskog rata i ulogu kardinala Alojzija Stepinca u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Expand player
Pogledajte više