Stjepan Mesić
Profimedia
Stjepan Mesić

Profimedia

Stjepan Mesić, Foto: Profimedia

On je za naš list naveo i da nikada nije bio neprijatelj Srbije i izneo tvrdnju da je za sve probleme s kojima se Srbi po pitanju Kosova danas suočavaju najviše kriv Slobodan Milošević...

Tereza Mej

EPA/Dai Kurokawa

Tereza Mej, Foto: EPA/Dai Kurokawa

- Neki kažu da je moja podrška Srbima pred izbore EU bila neočekivana, ali kod mene je sve nekako neočekivano, moji postupci se ne mogu predvideti. Razne grupacije o meni imaju razne zaključke samo zato što ne uzimaju u obzir celu moju politiku. Ja sam uvek veoma principijelan. Ovo sam sad uradio zbog Hrvatske, da se pokaže da ona nije nacionalistička kakvom je mnogi predstavljaju ili žele da predstave. Odlazak jednog pripadnika manjina u parlament EU, šta god pričale proustaše, pokazala bi da demokratija u Hrvatskoj postoji.

Strašne uvrede i pretnje upućene Srbima u Hrvatskoj ispisivane su na bilbordima stranke Milorada Pupovca tokom cele kampanje za izbore EU?

- Da, nažalost. Ali, to su pisali oni nerazumni koji od svoje nacionalnosti prave profesiju. Takvih ima puno u Hrvatskoj, ali ima ih i kod vas u Srbiji, nije da ih nema.

Naljutili ste ljude u Srbiji kada ste rukama pokazivali dvoglavog orla, simbol „velike Albanije“.

- Čuo sam, ali nisam ja zbog toga neprijatelj Srbije. Ja sam uvek bio za novi politički dogovor. Više puta sam ponavljao da treba svi konstitutivni elementi jugoslovenske federacije da proglase samostalnost i da isti dan potpišemo konfederalni sporazum. U tom slučaju, sve bi prošlo bez rata i bez žrtava. Bili smo na dobrom putu ka EU, mogli smo puno toga ostvariti, ali oni koji su mislili ratom sve da reše, napravili su ovo što sada imamo.

Na koga mislite?

- Pre svega na Miloševića. On je ratom hteo da ostvari svoje političke ciljeve. Ali, koliko god ja tvrdio da je tako, u Srbiji to niko ne može da shvati. Tvrdim da je on varao svet da se bori za Jugoslaviju, a neki su mu verovali samo zato što je svet bio sentimentalan prema Jugoslaviji. Varao je on Srbe i u Hrvatskoj i u Bosni. Govorio je: „Vi ste živeli u jednoj državi, živećete opet u jednoj državi“. A to znači - uzmite oružje i donesite miraz Srbiji, to je on hteo. Ali, kada to nije ostvario, išao je na blažu varijantu, hteo je iseliti Albance, koji su autohtono stanovništvo s Kosova, tako da polovina njih ode u Albaniju, pola u Makedoniju, čime bi destabilizovao skoro dva miliona ljudi. On je tako računao, ali Srbija o tome ne razmišlja i ne priznaje da je hteo destabilizovati i Albaniju i Makedoniju jer bi tako bio najjači na ovom prostoru. Ipak, došlo je do promene svetske politike, pa je završio tako kako je završio. On je ukinuo autonomiju Kosova, izbacio je sve Kosovare sa posla i kako se onda sada može očekivati da će Kosovari prihvatiti ostanak u Srbiji i želeti tako nešto.

Kako vam se čini aktuelna situacija u Srbiji?

- Ne volim da komentarišem aktuelnu politiku, ali ono što ja očekujem od Srbije, nisam još dočekao, kao što nisam ni od Zagreba. Poručio sam Hrvatima u BiH: „Vaša domovina je Bosna, vaš glavni grad je Sarajevo, svoju politiku s ostala dva konstitutivna naroda kreirajte u Bosni“. Isto to ja očekujem da čujem i iz Beograda, da Beograd kaže Srbima u Bosni, ne u Republici Srpskoj: „Vaša domovina je Bosna, vaš glavni grad je Sarajevo, svoju politiku kreirajte sa druga dva naroda“, to bi bila čista politika. Međutim, zvanični Beograd kaže: „Mi u svemu podržavamo celovitu i jedinstvenu BiH“, a onda sledi druga rečenica: „U svemu podržavamo Milorada Dodika“, a Dodik ne priznaje Bosnu i sada da vas pitam: Kakva je to politika Beograda?

Niste više aktivni u politici, čime se vi sad bavite?

- Bavim se marginalno politikom, više lobiram za hrvatsku privredu, putujem često u Kinu, Indiju i bivše zemlje Sovjetskog Saveza, pokušavam da pomognem tamo gde mogu.