Srbija pored predsednika, bira i premijera?

D.Ramadani - J. Đondović | vesti 2017-02-23 17:19:30 2017-02-23 17:19:30

Srbija sve bliža vanrednim parlamentarnim izborima!

Profimedia

“DJB”: Izbori pod hitno

- Zahtevamo da predsednik Vlade podnese ostavku i da se raspišu vanredni parlamentarni izbori, jer je duboko nemoralno da trči za predsednika države sa mesta predsednika Vlade. Time se suštinski gazi Ustav i urušava kredibilitet i legitimitet obe institucije i zloupotrebljava državne resurse za ličnu kampanju. Vučić se plaši da raspiše parlamentarne izbore jer mu je znatno pala podrška, a parlamentarni izbori bi povećali izlaznost i doveli u pitanje njegov plan da pobedi u prvom krugu. Jedini kredibilan način je da se raspisu vanredni parlamentarni izbori i da građani znaju za kog premijera glasaju, a ne da im Vučić postavlja još jednu lutku po svom izboru. U svakom trenutku smo spremni za izbore i zahtevamo da se raspišu.

Naime, predsednik JS-a Dragan Marković Palma predlaže izlazak i na parlamentarne izbore.

- Razlog za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora je učvršćivanje jedinstva i stabilnosti u Srbiji, a pre svega povodom situacije u regionu - naveo je Marković. On smatra da bi parlamentarni izbori postigli u ovom trenutku veoma važno jedinstvo Srbije, kao odgovor na sve zategnutije odnose u regionu.

Ekspresno je stigao odgovor od predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

- Video sam zahteve nekih koalicionih partnera za održavanjem parlamentarnih izbora, videćemo. Kad bih vam rekao čemu sam bliži (da li da bude izbora ili ne) pretpostavili biste šta je odluka - rekao je dodavši da je u parlametnu važno da sve funkcioniše demokratski, te da ne može da komentariše da li bi bio zadovoljniji većom efikasnošću u Skupštini.

Janković: Ja sam za izbore!

Naravno da sam za parlamentarne izbore - što pre izbacimo družinu i vratimo državu u sve institucije, na svim nivoima i u svim granama vlasti, to bolje. Predsednik Vlade bi morao da podnese ostavku, a parlament bude raspušten iz više razloga od koji bi u iole ozbiljnoj državi svaki za sebe bio dovoljan. To što se iz redova vlasti uopšte priča o vanrednim izborima, nepunih godinu dana posle prošlih vanrednih, još jedan je dokaz duboke krize, jer su Aleksandar Vučić i SNS državu u potpunosti potčinili sebi, a to je izričito zabranjeno Ustavom. Vučić je prvi pokrenuo priču o parlamentarnim izborima da bi ljudima predstavio kako mu opet nešto fali da bi mogao da ispuni bilo koje od svih svojih lažnih obećanja, a na vlasti je pet godina. On i njegovi poslušnici zato pričaju o izborima, ali ih ne raspisuju, da ne bi pretrpeli težak poraz na svim nivoima. Gospodin Marković je deo vlasti. Da je iskren prema građanima i da veruje u dobar rezultat, u Skupštini bi pokrenuo pitanje poverenja Vladi i tako izazvao parlamentarne izbore, a ne o tome samo pričao u medijima.

- U našem sistemu kočnice i ravnoteža, vlada ima pravo da kaže šta misli, ali je parlament taj koji kontroliše vladu, kao i predsednik u određenom smislu. Ne vidim da je bilo prevelikih problema - kazao je premijer.

Vojislav Šešelj: Jedva čekamo

- Mi bismo voleli da budu parlamentarni izbori i jedva ih čekamo. Sigurni smo i da bi nam rezultat bio mnogo bolji nego prošli put, ali od naše volje ne zavisi da li će oni biti raspisani ili ne. Ne mogu da procenim da li vlast ima intere da budu raspisani, vrlo to može biti rizično za njih sa određene strane.

Ovim povodom oglasio se i lider SPS-a Ivica Dačić koji je naveo da razume razloge lidera JS Dragana Markovića za predlog da se održe i parlamentarni izbori.

- Razumem motive za takvu inicijativu, jer se opozicioni predsednički kandidati ne izjašnjavaju jedino o najvažnim pitanjima za Srbiju, kao sto je tužba Bakira Izetbegovića, rehabilitacija ustaštva u Hrvatskoj, problemi sa Prištinom. To je posao Predsednika Republike”, kazao je on primetivši da opozicioni kandidati “samo odapinju otrovne strele prema Vladi i Aleksandru Vučiću”. Dačić je kazao i da je stav SPS-a i njega lično o vanrednim izborima dobro poznat.

Boško Obradović: Spremni smo

- Dveri su apsolutno spremene za vanderdne parlamentarne izbore jer smatramo da rejting vladajuće koalicije značajno pada, a rejting opozicije a na prvom mestu Dveri raste zbog naših skupštinskih nastupa koji su od strane građana ocenjeni kao najbolji. Potpuno smo uvereni da bismo nakon vanrednih parlamemtarnih izbora mi imali veći broj narodnih poslanika. Kao opozicija spremni smo za svake izbore i za šansu da smenimo ovu vlast.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kazao je za “Alo!” da nam parlamentarni izbori nisu neophodni.

- Vanredni parlamentarni izbori zasigurno ne bi odgovarali opoziciji, jer ona je podeljena i ni malo spremna na izbore. Možda može da pregura predsedničku trku, ali mislim da nemaju resurse ni energiju za paralelne dve trke. Tako za opoziciju to nikako nije dobro, vladajućoj koaliciji bi sa druge strane ti izbori mogli da koriste - smatra Anđelković.

 

 

Expand player
Pogledajte više