Srbija od Putina dobija rakete „pancir-S1“!

J. Đ. | vesti 2018-05-09 17:20:46 2018-05-09 17:20:46

Boraveći u Rusiji kao prvi gost ruskog predsednika Vladimira Putina nakon njegove inauguracije, predsednik Aleksandar Vučić je ugovorio nabavku najboljeg i najsavremenijeg oružja, kakvim bi se ponosile i najmoćnije sile sveta, saznaje „Alo!“!

Profimedia

Reč je o „panciru-S1“, koji je kombinovani sistem protivvazdušne odbrane sa raketama zemlja-vazduh kombinovanog kratkog i srednjeg dometa. Pancir je mešoviti (hibridni) topovsko-raketni sistem, koji objedinjuje rakete zemlja-vazduh i dva topa kalibra 30 mm.

Vojni analitičar Vlado Radulović kaže da će to moćno oružje biti sjajan zaštitnik našeg vazdušnog prostora, kao i da je zamišljen za odbranu od aviona, helikoptera, krstarećih raketa, bespilotnih letelica...

- Početkom devedesetih godina taj sistem je uveden u rusko naoružanje. Namena tog oružja je i zaštita nekih komunikacijskih čvorova, strateških tačaka i postrojenja i komandnih mesta. Osim Rusije, ovaj sistem poseduje Brazil, ima ga u Siriji, gde smo skoro i videli njegova dejstva, Iranku, Iranu, Alžiru...Na platformi tog sistema nalazi se 12 raketa zemlja-vazduh kratkog dometa i dva topa kalibra 30 mm, pored nišanskog radara, pomoću kojeg on može da dejstvuje i pod nekim objektima na zemlji, pre svega oklopnim i borbenim vozilima pešadije - objašnjava analitičar.

Predsednik Vućić juče je izjavio da je sa Putinom tokom parade pričao o oružju.

- On lično poznaje kompletno najmodernije naoružanje ruske armije. Za njega je najradosniji trenutak bio prolazak tenka T 34 sa beloruskog fronta. To je podsećanje na Drugi svetski rat i legendarni ruski tenk koji izlazio na kraj sa najmoćnijim nemačkim „leopardima“. Ali se meni u više navrata naginjao da kaže: „Ovo oruđe nam se pokazalo veoma dobro u Siriji, ovo bi trebalo i vi da razmotrite. Ovo je pokazalo najveću efikasnost.“ Posebno mi se obratio kada je reč o sistema - jedan je „pancir S“, a drugi „uragan smerč“ - kazao je Vučić.

 

Expand player
Pogledajte više