Vojna vežba, Pasuljanske livade
Tanjug
Vojna vežba, Pasuljanske livade

Tanjug

Vojna vežba, Pasuljanske livade, Foto: Tanjug

Na Vojnom kompleksu „Pasuljanske livade“ danas je održano bojno gađanje borbenih sredstava „Pancir S1“ u okviru Zajedničke taktičke vežbe sa bojnim gađanjem raketnih jedinica PVO Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije „Slovenski štit 2019“

Gađanju su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Vulin je posle uspešno izvršenog gađanja istakao da je zahvaljujući sporazumu između predsednika Putina i Vučića, Vojska Srbije danas mnogo snažnija i opremljenija, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- Zahvaljujući sprovođenju vojno-tehničkog sporazuma, ali i zahvaljujući ogromnom naporu i ministra Šojgua, i svakog pripadnika naše Vojske koji je bio na obuci za upotrebu sistema „Pancir S1“, možemo da kažemo da smo sigurniji i bezbedniji - istakao je Vulin dodajući da je reč o oružju koje garantuje dugotrajni mir i da „Pancir S1“ sada postaje deo naoružanja Vojske Srbije.

Vojna vežba, Pasuljanske livade

Tanjug

Vojna vežba, Pasuljanske livade, Foto: Tanjug

Rukovodilac vežbe „Slovenski štit 2019“ komandant 250. raketne brigade za prtivvazduhoplovna dejstva RV i PVO brigadni general Tiosav Janković istakao je da pripadnici te jedinice i kolege iz Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije zajedno i uspešno izvode drugu etapu ove vežbe.

Doktorat Malog nije plagijat!

AUTOR: Novosti/D.S. DATUM I VREME: 26.10.2019. 09:49 - 26.10.2019. 09:54 Profesori angažovani na FON-u potvrdili svoj izveštaj o radu ministra Siniša Mali, Foto: Alo!/ Dejan Briza Stručna komisija Fakulteta organizacionih nauka poslala je Odboru za etička pitanja Univerziteta u Beogradu izveštaj na više od 600 stranica u kom analizira doktorsku disertaciju ministra finansija Siniše Malog.

To je prva takva vežba jedinica PVO, i ona je od izuzetnog značaja i za našu vojsku i za kolege iz Ruske Federacije. Na ovoj vežbi, uključujući i prvu etapu u Ruskoj Federaciji, mnogo toga smo naučili o novoj tehnici, taktici i upotrebi raketnih sistema, raketnih jedinica za PVD i svima nama u narednom periodu ta iskustva će biti dragocena. Priliku da izvrše svoje bojno gađanje, prvo na ovom sistemu, imali su naši mladi oficiri i podoficiri, koji se obučavaju za artiljerijsko-raketni sistem za PVD „Pancir S1“. Na ovaj način, 250. raketna brigada značajno unapređuje svoju operativnu sposobnost i nadam se da ćemo u narednom periodu nastaviti sa izvršenjem ovako važnih i značajnih zadataka - istakao je Janković.

Pročitajte još:

U sastavu posluga koje su danas izvele gađanje, bio je i kapetan Miloš Golubović, pripadnik 250. raketne brigade, koji je istakao da su tokom gađanja po nadzemnom cilju topovskim naouružanjem sve mete uspešno uništene.

Vojna vežba, Pasuljanske livade

Tanjug

Vojna vežba, Pasuljanske livade, Foto: Tanjug

- Ovaj zadatak je izuzetno bitan kako za nas, tako i za naše kolege iz Ruske Federacije, zato što smo stekli izuzetno iskustvo koje će nam biti dragoceno u budućim zadacima koje nas očekuju - istakao je kapetan Golubović.

Zamenik komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije general-potpukovnik Jurij Nikolajevič Grehov, vežbu i saradnju sa pripadnicima Vojske Srbije ocenio je ocenom odlično i dodao da je reč o prvoj ovakvoj obuci sa srpskim kolegama, kao i da je zadovoljan spremnošću naših posluga i zajedničkim radom tokom vežbe.

Nakon uspešno izvedenog gađanja general Grehov, uručio je ministru Vulinu maketu sistema „Pancir S1“.

Za potrebe gađanja, sa aerodroma „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, dve borbena sredstva „Pancir S1“, sa zajedničkim borbenim poslugama Vojske Srbije i Oružanih snaga Ruske Federacije, prebazirane su na intervidovski poligon „Pasuljanske livade“, gde je izvršeno bojno gađanje ciljeva na zemlji.

Vojna vežba, Pasuljanske livade

Tanjug

Vojna vežba, Pasuljanske livade, Foto: Tanjug

Artiljerijsko raketni sistem za protivvazduhoplovna dejstva „Pancir S1“ namenjen je za protivvazdušnu odbranu značajnih objekata od izviđanja i dejstva iz vazdušnog prostora, kao i zaštitu PVO jedinica i sredstava ratne tehnike.

Gađanju su su prisustvovali i komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije general-major Duško Žarković, kao i pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Bonus video: PREPAD NA BATAJNIČKOM AERODROMU Teroristi uništeni pred Vučićem i Medvedevim!

 

Komentari (3)

Milos1990

26.10.2019 18:22

"U buducim zadacima koje nas ocekuju" Sta nas to ocekuje?

mesa

26.10.2019 18:57

od koga se to branite

Nikolija

27.10.2019 14:28

Vojska i treba da vezba i uvek se treba ulagati u vojsku i ako rata nece biti.