Srbi se masovno prijavljuju za vojsku Kosova

Agencije/Alo/N.S. | vesti 2019-01-02 18:51:01 2019-01-02 18:51:01

Beriša ističe da će proces transformacije BSK u Oružane snage Kosova trajati deset godina

AP/Visar Kryieziu

- Za oko 70 radnih mesta prijavljeno je oko 300 pripadnika srpske zajednice koji su zainteresovani da budu deo njegove strukture. Oko 200 zahteva je kod komandanta KBS, ostali su kod nas u Ministarstvu, tako da planiramo da u prvom tromesečju popunimo ta radna mesta sa Srbima. Odlučni smo da BSK bude višenacionalna i da u njoj budu predstavljeni svi građani - kazao je Beriša za agenciju Kosovapress.

On je izrazio očekivanje da bi sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije uticao i na integraciju srpske zajednice u BSK i druge institucije.

Prema njemu, Kosovo nema teritorijalne pretenzije ni prema jednoj susednoj zemlji i da bi tako trebalo da se ponašaju i susedi prema Kosovu.

Beriša ističe da će proces transformacije KBS u Oružane snage Kosova trajati deset godina.

- U periodu od 10 godina, ako se stvori povoljniji ambijent, promeniti, zašto ne, i ime. Usvajanjem ovih zakona počinjemo podizanje odbrambenih kapaciteta, jer mi nemamo teritorijalne pretenzije ni prema jednoj susednoj državi i takav stav ćemo nastaviti i dalje - kazao je Beriša.

Pročitajte još:

Ministar odbrane Kosova naglašava da će, kada ostvari pune kapacitete, KBS delovati na celoj teritoriji Kosova.

On pojašnjava da će se u roku od 120 dana ministarstvo na čijem je čelu u celosti transformisati u Ministarstvo odbrane Kosova, posle čega sledi reorganizacija Glavnog štaba KBS.

- Posle toga sledi transformacija komandi u okviru Glavnog štaba kao što su komanda pešadije, doktrine i osposobljavanja, logistike i nacionalne garde. Ova će godina biti puna izazova - kaže Beriša.

Skupština Kosova je 14. decembra u drugom čitanju usvojila tri zakona o transformaciji BSK u Oružane snage Kosova bez promene imena tih snaga.

Predsednik Kosova Hašim Tači je 28. decembra potpisao ukaz o proglašenju Zakona o Ministarstvu odbrane Kosova, Zakon o KBS i Zakon o službi u KBS.

Prethodno je bilo predviđeno da se transformacija KBS izvrši izmenama i dopunama Ustava Kosova, za šta je potrebna dupla dvotrećinska većina, odnosno, neophodno je da za izmene, pored dve trećine ukupnog broja poslanika, glasaju i dve trećine poslanika manjina.

Međutim zbog protivljenja poslanika Srpske liste transformacija je izvršena na osnovu izmene zakona.

Podršku transformaciji dali su SAD, Velika Britanija i Nemačka, dok je generalni sekretar NATO-a izjavio da je suvereno pravo Kosova da ima svoje odbrambene snage, ali je istovremeno ocenio da se to ostvaruje u "nepovoljno vreme".

 

Expand player
Pogledajte više